A Szilícium-völgyben kampányolt Obama

„Elnök úr, kérem, megemelné az adómat?” – kérdezte egy volt Google-alkalmazott a LinkedIn közösségi oldal hétfői rendezvényén Barack Obamát, aki munkahelyteremtő programját népszerűsítette a Szilícium-völgyben. A kérdés hallatán a közönség üdvrivalgásban tört ki, Obama pedig kifejtette: a jelenleg érvényes adókulcsok a legalacsonyabbak az 1950-es évek óta, és bizonyos republikánus javaslatok GDP-arányosan az 1920-as évek szintjét akarják visszahozni. A leggazdagabbak jövedelme exponenciálisan emelkedett az elmúlt évtizedekben, miközben a középosztályé alig változott – indokolta meg a leggazdagabbak adóemelését célzó új javaslatait az elnök.

A fórumon Obama többek között a munkanélküliséget, a társadalombiztosítás jövőjét és az oktatást érintő kérdésekre válaszolt. A Kongresszusban nemrég bejelentett törvényjavaslat-csomagról elmondta: ez nem fogja megoldani az ország összes problémáját, de egy lépés abba az irányba, hogy minél több embernek lehessen munkája. Amerika technológiai központjában a jobb oktatás és az innováció szükségességét hangúlyozta. Obama ezúttal a republikánusokról is beszélt: bírálta a gazdasági programra adott reakcióikat, és utalt az elmúlt hónap televíziós vitáinak néhány nagyobb felháborodást kiváltó momentumára. Ez már a kampány közeledtét jelzi, és a kaliforniai út egyik célja az is volt, hogy újraválasztásához gyűjtsön anyagi támogatásokat.

A Szilícium-völgyben barátságos fogadtatásban részesülő elnök viszonzásul megdicsérte a térség vállalkozói szellemét és optimizmusát, és kijelentette, szerinte „az ország semelyik más része sem ragadja meg Amerika lényegét jobban”. A rendezvény ugyanakkor jól mutatta a technológiai szektor növekvő érdeklődését a politikai kérdések iránt. Erre más jelek is utalnak: a Google legutóbb a Fox News csatornával rendezett közösen republikánus elnökjelölti vitát, továbbá éppen Obama kaliforniai útjával egy időben jelentették be, hogy a Facebook bizonyos jelöltek és pártok támogatására szolgáló politikai akcióbizottságot (PAC) alapít.  

Tábor Áron

Friss hírek