Megint elmarasztalták Izraelt

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség éves ülésén ismételten komoly indulatok kísérték a záró dokumentumok kidolgozását. Az előző évekhez hasonlóan azonban a Közel-Kelet területén megintcsak az arab érdekek kerekedtek felül.

Az 1957-ben létrehozott Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) az ENSZ szakosított intézményeinek családjába tartozik, központja Bécsben található. A szervezet alapvetően három szerepkört lát el: a nukleáris energia békés célú felhasználásának segítése és támogatása; a nukleáris biztonság szavatolása; és a nukleáris non-proliferáció elősegítése, a nukleáris tevékenységek ellenőrzése és a biztosítéki rendszer fenntartása által. Ez utóbbi ponthoz kapcsolódóan a NAÜ az Atomsorompó-szerződés verifikációjával megbízott nemzetközi szervezete, mely bilaterális megállapodásokat köt a szerződés részes államaival, és állandó ellenőrzés alatt tartja azok nukleáris tevékenységét.  A szervezetnek jelenleg 151 tagja van és legfőbb döntéshozatali szerve az Általános Konferencia. Az Általános Konferencián minden tagállam képviselteti magát és évente egyszer, leggyakrabban szeptemberben ülésezik.

Idén szeptember 19-23. között került megrendezésre a NAÜ 55. Általános Konferenciája, ahol a nukleáris energia számos területe megvitatásra került. A határozatokat tekintve azonban alapvetően két kérdéskört érdemes kiemelni. Először is a Közel-Kelet problémáját. A NAÜ ugyanis novemberben Jukija Amano igazgató vezetése alatt egy olyan közel-keleti összejövetelt tervez, melyen az Atomsorompó felülvizsgálati konferenciáján 2012-re kitűzött leszerelési találkozót készítenék elő. Augusztus végén Amano meghívására mind az arabok, mind pedig Izrael pozitívan reagáltak, és jelezték, hogy készek lennének leülni és tárgyalni a térség tömegpusztító fegyvereinek leszereléséről. Éppen ezért kulcsfontosságú volt, hogy a NAÜ milyen határozatot hoz az Általános Konferencián erre a régióra vonatkozóan.

Az elmúlt években ugyanis minden alkalommal Izraelt kiemelő és elmarasztaló határozatok láttak napvilágot, melyek az Atomsorompóhoz való azonnali csatlakozásra és minden nukleáris tevékenység NAÜ ellenőrzés alá való helyezésére szólítottak fel. Akárcsak korábban, az Egyesült Államok most is komoly lobbi-tevékenységet folytatott egy hasonló szövegű határozattal szemben, és arra figyelmeztetett, hogy az újabb elmarasztalás csökkentené Izrael együttműködési szándékát és rendkívül ártalmas lenne a 2012-es konferenciának. Ennek ellenére Amerika és Izrael távolmaradása sem volt elegendő ahhoz, hogy megakadályozzák Egyiptom javaslatának megszavazását.

Az új határozat ismételten felszólítja a térség összes államát az Atomsorompóhoz való csatlakozásra, és valamennyi nukleáris tevékenység azonnali NAÜ felügyelet alá való helyezésére. Felhív továbbá az összes többi leszerelési szerződés aláírására és gyakorlatba való átültetésére (itt mindenekelőtt a vegyi- és biológiai fegyverek tilalmára vonatkozó megállapodásokra érdemes gondolni). Kérdés azonban, hogy Izrael minderre hogyan fog reagálni, és kifogásként használja-e majd a határozatot a novemberi találkozóról való esetleges távolmaradásra, vagy pedig mindezek ellenére elfogadja Amano meghívását.

Ami a másik kulcsterületet illeti, a tagállamok a nukleáris energia békés célú felhasználásának kapcsán is komoly programcsomagot fogadtak el. Itt a fukushimai katasztrófa nyomán a nukleáris biztonság kérdése élvezett legfőbb prioritást. Ennek szellemében a tagállamok megállapodtak egy akciótervről, melyben növelik az átláthatóságot és a nemzetek illetve az ügynökség közötti együttműködést. Szigorítottak továbbá a biztonsági előírásokon, és azok mihamarabbi megvalósítására szólítottak fel. Zárásként pedig Japán új miniszterelnöke is felszólalt, aki megerősítette, hogy országa még 2012 előtt a fukushimai telep valamennyi reaktorát lekapcsolja.

Péczeli Anna

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »