MOGYE: a rendőrség elkobozta a magyar egyesület pannóját

A marosvásárhelyi helyi rendőrség alkalmazottai pénteken elkobozták azt a hatalmas tablót, amellyel Ádám Valérián, a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE) titkára tiltakozott a város utcáin – számol be a Krónika.

A marosvásárhelyi helyi rendőrség alkalmazottai elkobozták azt a hatalmas tablót, amellyel Ádám Valérián, a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE) titkára tiltakozott a város utcáin. A civil szervezet képviselői az új tanügyi törvény 135. cikkelyét írták rá 199×170 centiméteres pannóra: a rendelkezés értelmében a multikulturális egyetemeknek, mint amilyen a MOGYE is, létre kell hozniuk az önálló magyar nyelvű intézeteket, karokat, tagozatokat vagy oktatási vonalakat. A rendőrség 500 lejes pénzbírsággal is sújtotta a pannó tulajdonosát.

Ádám Valérián a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) vezetőségének szerette volna átadni az aranyozott keretbe foglalt tablót, ám az intézmény rektora és szenátusi tagjai ismételten megtagadták az ajándék átvételét. A rendőrség azután vette el a táblát, hogy a Gombos Security testőrei meglehetősen agresszív módon kitessékelték az egyetem udvaráról a MOGYE volt diákját.

„Egyértelmű, hogy a rendőrség törvénytelenül járt el, hisz az én beleegyezésem nélkül vette el az egyesület tulajdonát képező pannót – jelentette ki a Krónikának a tiltakozó akciók folytatását is vállaló Ádám Valérián. – A hétvégén Frunda György szenátorhoz fordulok, hogy szerezze vissza a jogtalanul elkobzott pannót. Ugyanakkor felhívom Kelemen Hunort és Markó Bélát, hogy mondják meg, mennyit pótolnak az újabb büntetésbe. Ha már nem képesek jogainkat és a törvényeket érvényesíteni, legalább így segítsenek.”

A RMOGYKE titkára azért akarta átadni az egyetem vezetőségének a tanügyi törvény 135. cikkelyét tartalmazó táblát, hogy szembesítse a vezetőséget a kisebbségek számára szavatolt jogok valósságával. Ezt a MOGYE román többségű szenátusa több ízben is elutasította, és az új egyetemi chartát nem ennek szellemében alkotta meg.

A testület azt követően is hajthatatlan maradt, miután az oktatási tárca visszaküldte a chartát. Az intézmény vezetősége szerint a miniszter csupán néhány helyesírási hibát talált az eredeti chartában. Amint a Krónika beszámolt róla, a hét elején Kincses Előd ügyvéd átiratban szólította fel az egyetem szenátusát a diszkriminatív charta módosítására. Ellenkező esetben a jogász a RMOGYKE nevében a közigazgatási bírósághoz fog fordulni.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »