2012 döntő év Románia számára

Döntő év lesz Románia számára 2012, hogy bebizonyítsa a többi EU-államnak, képes felhasználni az európai alapokat és bevezetni a finanszírozott projekteket, mert ettől függ majd az újabb alapok odaítélése, közölte pénteken Bukarestben Johannes Hahn regionális politikáért felelős európai biztos. Az európai tisztségviselő a Victoria palotában találkozott Emil Boc kormányfővel, és részt vett az európai alapok felhasználásával foglalkozó tárcaközi bizottság ülésén.

A találkozót követően Johannes Hahn azt mondta, Románia továbbra is megmarad a strukturális alapok egyik legnagyobb kedvezményezettjének, de meg kell győznie a többi tagállamot, hogy az elkövetkezőkben is jelentős EU-költségvetést fogadjanak el a strukturális alapok tekintetében.

„Következésképpen együtt meg kell győznünk, különösen a nettó hozzájárulás státusával rendelkező országokat, hogy az ő érdekük is a strukturális alapok erős költségvetése, s ezzel együtt a Románia számára jó költségvetés, ugyanis a valódi belső piac minden európai állam számára az Európai Unió. Minden tagállam exportjának kétharmada a többi 26 tagállam felé irányul, az EU feltörekvő piacai pedig a volt kommunista országok, az új tagállamok. Ez azt jelenti, hogy a befektetések olyan országokban, mint Románia, a régi tagállamok jólétébe való befektetést jelentik. A múltban meg tudtuk győzni erről, a következő lépés, hogy ismét meggyőzzük őket azzal, hogy közöljük: költségvetésre van szükségünk az itteni, romániai befektetésekhez. Ha meg tudjuk győzni a többi tagállamot, hogy jó költségvetésre van szükségünk, azt jelentené, hogy Románia legalább olyan nagyságrendű alapokhoz jut, talán még nagyobbakhoz is” – mondta Hahn. Az európai biztos rámutatott, Romániának be kell bizonyítania, elsősorban jövő évben, hogy képes felhasználni az európai pénzeket.

„Létfontosságú, hogy különösképpen 2012-ben Románia bebizonyítsa, képes felhasználni az európai pénzeket projektjei életbe ültetésére. A 2012-es év döntő lesz Románia számára az európai alapok felhasználása tekintetében, miként az irányban is, hogy bebizonyítsa egész Európa előtt, képes erre” – mutatott rá a regionális politikáért felelős EU-biztos.

Ilyen összefüggésben üdvözölte a kormány döntését, hogy Jose Barroso, az Európai Bizottság elnöke meg az ő személyes javaslatára létrehozta az európai alapok kezelésével megbízott minisztériumot, úgy értékelve, hogy Leonard Orban kinevezése e tárca élére „biztató körülményt” jelent.

„Leonard Orban volt európai biztos, nagyon jól ismeri az EU-t és a nyelveinket. A lehető legjobb választás volt, nagyon bízom benne, hogy meg fogják oldani a gondokat, melyekkel küszködnek” – jelentette ki Hahn. Arról is szólt, hogy valamely operatív program kifizetéseinek felfüggesztése megszokott dolog az Európai Bizottságnál, Románia pedig nem kivétel.

„A kifizetések megszakítása mindennapi tevékenységünkhöz tartozik. Itt, Romániában most megszakítottuk a kifizetéseket, de egész Európában 50 ilyen esetünk van. Úgy kell tehát ezt az intézkedést fogadni, hogy akkor járunk el így, amikor észleljük, hogy nem minden megy az európai előírások szerint, de ugyanakkor ez alkalmat kínál a felhasználási folyamat javítására is” – fejtette ki az európai biztos.

Kitekintő / Médiafax

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »