Duray nem hajlandó szlovákul bocsánatot kérni Slotától

Már két éve halogatja a bocsánatkérést Ján Slotával szemben Duray Miklós, az MKP egykori alelnöke. Pontosabban magyarul kért elnézést, az SNS szlovák kijelentést szeretne, Duray pedig most fellebbezett a határozat ellen. Az egykori politikus a TASR hrügynökségnek kijelentette, hogy míg korábban a bíróság ítéletének elhalasztását kérte, most megtámadta a határozatot egy fellebbezéssel, törvényes jogait kihasználva.

A bíróság korábban már elrendelte, hogy 2006-os az SNS-t fasisztának bélyegző kijelentései miatt Duray kérjen bocsánatot Slotáéktól, az MKP politikusa viszont a határozatot magyar nyelvre fordította, és úgy juttatta el a Szlovák Nemzeti Párthoz.

„A törvényben van egy hiányosság. A végrehajtó megbüntethetné őt, akár néhány tízezer euróra is, Duray viszont ismételten az ítélet elhalasztását kéri. Ez egy specifikus helyzet, mindig feltüntet valamilyen okot, mindig mást” – panaszkodott az SNS jogi képviselője, Karol Gordík. Duray most nem az ítélet végrehajtásának elhalasztását kérte, hanem másodfokon támadta meg a döntést. Egyszer, járási szinten már nem járt sikerrel.

„Ők tulajdonképpen megnyerték a pert, mert a fellebbezés után a bíróság úgy ítélte meg, bocsánatot kell kérnem. A szöveget, melyet a bíróság írt elő a számomra, lefordítottam magyar nyelvre, és átküldtem nekik a bírósági ítélettel együtt. Megkapták azt, nem értettek egyet a nyelvvel, de én teljesítettem a bírósági utasítást” – állítja Duray, aki szerint a bíróságok már régen nem az eredeti üggyel, hanem az ítélet végrehajtása körül felmerülő  kérdésekkel foglalkoznak. Ján Slota „felháborítónak” nevezte az eljárás jelenlegi állását, úgy véli, az SNS „nem adja fel a harcot”.

Kitekintő / Bumm.sk / TASR

Friss hírek