Elhalasztották Románia és Bulgária schengeni bűvítését

Elhalasztották az uniós tagállamok a döntést Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról –értesült a BruxInfo tanácsi forrásból. A tagállamok az Európai Tanács jövő havi üléséig próbálnak megoldást találni a bővítésre.

Három órán keresztül győzködték az uniós tagállamok belügyminiszterei Hollandiát és Finnországot, akik jó előre bejelentették, hogy a csütörtöki tanácsülésen nem fogják támogatni Románia és Bulgária schengeni csatlakozását.

A Schengen-övezet 25 tagországa nem tudta kialakítani a bővítéshez szükséges egyhangú támogatottságot, ezért elhalasztotta a döntést a két ország felvételéről – közölték a BruxInfóval diplomáciai források. Úgy tudjuk, a tagállamok egyetértettek abban, hogy még az október 16-i állam- és kormányfői csúcstalálkozóig megoldát keresnek a problémára.

A schengeni bővítést hagyományosan ellenző Hollandia kormánya múlt pénteken döntött arról, hogy nemmel fog szavazni Bukarest és Szófia csatlakozására. Bár a hágai kabinet elismeri, hogy a két ország teljesíti a schengeni csatlakozás feltételeit, de szerinte a román és a bolgár korrupció és szervezett bűnözés elleni harc nem elég hatékony, így ez a tény veszélynek tehetné ki az EU-t, ha Romániának és Bulgáriának kellene ellenőriznie a külső, schengeni határokat.

A lengyel elnökség és a tagállamok többsége kompromisszumos javaslatot dolgozott ki: eszerint lehetővé kellene tenni, hogy a két ország a légi és a víziközlekedésben megnyithassa a határait az október végi óraállításkor, a szárazföldi határok megnyitásáról pedig jövőre hoznának döntést a tagországok.

Hollandia viszont úgy látta, nincs jogi lehetőség arra, hogy két különböző döntés szülessen Románia és Bulgária csatlakozásáról. „Egyetlen döntéssel kell határozni, ez viszont – a meglévő szárazföldi aggályok miatt – nem történhet meg most” – foglalta össze a holland véleményt egy tanácsi forrás.

Úgy tudjuk, csavart jelentett a csütörtöki belügyminiszteri ülésen, hogy a Tanács Jogi Szolgálata jelezte, álláspontja szerint van lehetőség két különböző döntésre. Ennek nyomán a tagállamok újabb kísérletet tettek a kétkedő Hollandia és Finnország meggyőzésére, de mivel az egyhangú támogatottságot nem sikerült elérni, így le is került a kérdés az ülés napirendjéről.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »