Az egész nyugat Európáért aggódik

Kétoldalú találkozó keretében tárgyalt Dilma Rousseff brazíl elnök New York-i tartózkodása alkalmával Barack Obama amerikai elnökkel. A fő témát a két vezető között a világgazdasági válság adta.

Az egyeztetés vezérfonalát Európa gazdasági helyzete adta, és a felek megegyeztek, hogy a következő G20 találkozón folytatják a most megkezdett párbeszédet. Szintén a válságra visszavezetve nyilvánították kiemelkedő jelentőségűnekTimothy Geithner amerikai és Guido Mantega és a brazil pénzügyminiszterek találkozóját, mivel mindkét ország megoldást szeretne találni a problémára.

A brazil elnöknő elfogadta Obama jövő év elejére szóló meghívását az Egyesült Államokba, így erősítve diplomáciai kapcsolataikat, valamint további kérdésekben szükséges még megállapodnia a két országnak.

A találkozó barátságos hangvételű volt, de nem hagyták érintetlenül a két ország között esetleges feszültséget keltő témákat sem, így például az egyenlőtlen kétoldalú kereskedelmet.

Miután Felipe Calderon mexikói elnök is csatlakozott a tárgyalásokhoz, a két latin-amerikai vezető kihangsúlyozta, hogy az elmúlt években elért eredményeiket a világgazdasági válság sem tudta lerontani.

Dilma Rousseff sikeres hetet tudhat majd maga mögött, hiszen első nőként ő nyitotta meg a New Yorkban tartandó ENSZ Közgyűlést 193 ország részvételével.

Kovács Bernadett

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »

Piaci körkép: eltűnt az infláció miatti aggodalom

A DAX egy masszív fordulatot mutatott be tegnap, az index a délelőtt folyamán közel 2%-os mínuszban is járt, de vissza tudott kapaszkodni és zárásra már 1% körüli nyereséget ért el. A Volkswagen bejelentette, hogy áprilisban csoportszinten 75,2%-kal nőtt az autóátadások száma a tavalyi évhez képest.

Read More »