Az egész nyugat Európáért aggódik

Kétoldalú találkozó keretében tárgyalt Dilma Rousseff brazíl elnök New York-i tartózkodása alkalmával Barack Obama amerikai elnökkel. A fő témát a két vezető között a világgazdasági válság adta.

Az egyeztetés vezérfonalát Európa gazdasági helyzete adta, és a felek megegyeztek, hogy a következő G20 találkozón folytatják a most megkezdett párbeszédet. Szintén a válságra visszavezetve nyilvánították kiemelkedő jelentőségűnekTimothy Geithner amerikai és Guido Mantega és a brazil pénzügyminiszterek találkozóját, mivel mindkét ország megoldást szeretne találni a problémára.

A brazil elnöknő elfogadta Obama jövő év elejére szóló meghívását az Egyesült Államokba, így erősítve diplomáciai kapcsolataikat, valamint további kérdésekben szükséges még megállapodnia a két országnak.

A találkozó barátságos hangvételű volt, de nem hagyták érintetlenül a két ország között esetleges feszültséget keltő témákat sem, így például az egyenlőtlen kétoldalú kereskedelmet.

Miután Felipe Calderon mexikói elnök is csatlakozott a tárgyalásokhoz, a két latin-amerikai vezető kihangsúlyozta, hogy az elmúlt években elért eredményeiket a világgazdasági válság sem tudta lerontani.

Dilma Rousseff sikeres hetet tudhat majd maga mögött, hiszen első nőként ő nyitotta meg a New Yorkban tartandó ENSZ Közgyűlést 193 ország részvételével.

Kovács Bernadett

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »