Népszámlálás: a kérdező is fontos!

2011. október 20–31. között népszámlálást tartanak Romániában. A tízévente megszervezett népszámlálás egy kisebbség életében kiemelkedő pillanat. Bár nem kilóra kellene mérni sem az embert, sem a társadalmat – egy közösség súlya bizony létszámától is függ.

2011. október 20–31. között népszámlálást tartanak Romániában. A tízévente megszervezett népszámlálás egy kisebbség életében kiemelkedő pillanat. Bár nem kilóra kellene mérni sem az embert, sem a társadalmat – egy közösség súlya bizony létszámától is függ. A népszámlálás egyszerre személy- és közösségfüggő. Személyfüggő, mert a valahová tartozás érzése egyéni kérdés, sőt egyéni döntés. Közösségfüggő, mert a népszámlálás szervezést, összehangolt munkát igényel.

Szeptember 15-én lezárult a számlálóbiztosok toborzása. Ők azok, akik meglátogatják a családokat, összeírják az adatokat az iskolázottságáról, foglalkoztatottságáról, a lakáskörülményekről, a háztartások, családok helyzetéről, és ami nekünk, magyaroknak fontos, megkérdezik a nemzetiséget és anyanyelvet is!

A hétvégén indul a Romániai Magyar Demokrata Szövetség tájékoztató és tudatosító kampánya, „Minden magyar számít” szlogennel. A szövetség arra bíztatja a magyarokat, hogy vállalják bátran nemzeti identitásukat, anyanyelvüket, vallási hovatartozásukat, másrészt pedig fontos technikai tájékoztatást nyújt az összeírás folyamatáról.

A www.nepszamlalas.ro honlapon olyan szervezési, technikai tájékoztatást biztosítanak a számlálóbiztosoknak, amelyek révén elkerülhetik azokat a csapdákat, amelyek a magyar közösség hátrányára válhatnak.

A honlapon a számlálóbiztosok regisztrálhatnak, feliratkozhatnak hírlevélre, ugyanott naprakész, közérthető tájékoztató anyagokat is találnak. A népszámlálási személyzet tankönyve magyar nyelven is elérhető a honlapon, az RMDSZ Főtitkársága pedig a területi felelősök felkészítése mellett zöld telefonvonalat működtet. A 0800-802009 számú telefonvonalat az érdeklődők október végéig hívhatják minden hétköznap 10-18 óra között.

Tudatosságunk meghatározza a holnapot. A népszámlálás eredményétől sok minden függ. Ez határozza meg az elkövetkező tíz évre a magyar nyelv használatának, iskoláink, egyetemeink, egyházaink, kulturális intézményeink sorsát. Mindez attól függ, hogy október végén hány magyart számolnak össze településeinken és a régióban. A népszámlálás eredményét pedig meghatározzák a kérdezők, és meghatározzák a válaszolók!

Új Magyar Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »