A szlovák kormány is rábólintott a bankadóra

A szlovák kormány szerdán elfogadta a speciális bankadó bevezetésére tett pénzügyminisztériumi javaslatot – jelentette be szerdán a kormányülés után a pénzügyminiszter.Ivan Mikloš javaslata szerint a jövő évtől kezdve Szlovákiában 0,2 százalékos adót vetnének ki a kereskedelmi bankoknál elhelyezett vállalati betétekre, ha a parlament jóváhagyja a bankadót.

Az adóból 41 millió euró folyna be az államkasszába, és az összeget Mikloš tájékoztatása szerint egy tartalékalapot képeznének a bankok számára, az összeg nem kerülne a központi költségvetésbe. Az összegyűlt pénzből támogatnák egy esetleges válság során bajba jutott bankokat.

A 2009 óta az euróövezet tagjának számító Szlovákia mellett többek között Lengyelország, Szlovénia, Románia, Horvátország, és Bulgária is fontolgatja a bankadó bevezetését. Az Európai Bizottság tavaly október elején hivatalos javaslatot dolgozott ki a bankadó európai uniós bevezetésére. A részletekről azonban egyelőre nincs megállapodás.

Tavaly 513,9 millió euró volt a szlovákiai bankok adózott nyeresége, ami több mint a duplája a 2009-es évinek a Szlovák Nemzeti Bank adatai szerint.

Egyelőre nem emelik a bor és a sör árát, a cigaretta viszont drágul

Ivan Mikloš bejelentette azt is, hogy egyelőre nem emelkedik a bor és a sör, sem más alkoholtartalmú ital jövedéki adója. Mint mondta, ezekben a kérdésekben egyelőre nem tudott megegyezni a koalíció.

A kabinet ellenben rábólintott a minisztérium azon javaslatára, mely a cigaretta árának emeléséről szól. A pénzügyminisztérium a hirtelen emelés helyett inkább hamarabb, de két fázisban emelné a cigaretta árát. A korábbi emelés segít betömni a jövő évi költségvetésben lévő lyukakat.

A kormány elfogadta azt a javaslatot is, miszerint az állam a jövőben más kulcs szerint finanszírozná az önkormányzatokat. Eddig a fizikai személyek által befizetett jövedelemadó egy részét kapták, az új kulcs szerint azonban a jövedéki adó, a jövedelemadó és az áfa (DPH) bizonyos hányadából állna össze az önkormányzatoknak juttatott állami finanszírozás. Ez azt jelentené, hogy jövőre összességében kevesebb pénzt kapnának, mintha a jelenleg érvényes kulcs szerint osztanák.

Bumm.sk/MTI

Friss hírek