Vandál kamasz lett Kína legismertebb tábornokának fia

Egy év letöltendő szabadságvesztésre ítélték a 15 éves Li Tian-jit (Li Tianyi) egy nagy közfelháborodást keltő, dühöngéssel kísért közúti incidenst követően – jelenti a BBC. A fiú Kína egyik leismertebb tábornokának a fia, aki hazafias dalok előadásával vált híressé, melyek a televízióban gyakran bemutatásra kerülnek. Fia, aki még nem elég idős ahhoz, hogy törvényesen is a volán mögé ülhessen, egy rendszám nélküli BMW-t vezetett, amikor az esemény történt. Peking utcáin haladva egy kereszteződésnél egy másik személygépkocsi állta el az utat. Li és egy Audit vezető, szintén fiatalkorú társa kiszálltak az autóból és hevesen inzultálni kezdték a jármű középkorú utasait. „Ne merészeljétek a rendőrséget hívni!” – kiabálták mindeközben a szemtanúk felé.

A történtek azért kerültek a figyelem és a közfelháborodás középpontjába, mert nem ez volt a közelmúltban az első eset, amikor gazdag és befolyásos kínaiak gyerekei a törvény felett állónak érezve magukat, bűncselekményt követtek el. Az ehhez hasonló események tovább fokozzák az ország társadalmi rétegei között fennálló ellentéteket és feszültséget.

Tavaly történt, hogy egy rendőrtiszt fia halálra gázolt egy egyetemistát, majd elmenekült a helyszínről. A tettes, Li Csi-mink (Li Qiming) mindeközben arra szólította fel a baleset szemtanúit, hogy próbálják csak meg feljelenteni őt, hiszen „Li Gang fia”. A fiú később hat év letöltendő szabadságvesztést kapott.

Roja Csilla

Friss hírek