Obama nem kényeztetné tovább a gazdagokat

Vége a gazdagok „kényeztetésének”. 1,5 billió dolláros adónövelést irányoz elő az amerikai elnök a milliárdosok számára.

Barack Obama elnök 1,5 billió dolláros, a gazdagabb társadalmi rétegeket érintő adónövelést szeretne megszavaztatni a törvényhozókkal – számolt be a Bloomberg. A lépés célja, hogy csökkenjen a 3 billió dolláros szövetségi költségvetési deficit. A javaslat hátterében a milliárdos befektető Warren Buffett ötlete állhat, aki korábban már hangoztatta a gazdagokat érintő adóemelés bevezetésének szükségességét. Obama elnök törvényjavaslatának előkészítésében vélhetően Buffett tanácsai is jelentős szerepet játszhattak .

Az indítvány máris ellenérzéseket váltott ki a republikánusok részéről. John Boehner republikánus vezető egyértelművé tette, hogy pártja nem hajlandó megszavazni semmilyen jellegű adónövelést. „Maradjanak az adókedvezmények a gazdagoknak, vagy inkább fektessünk be jelentős összegeket oktatási, technológia fejlesztési és infrastrukturális célokra?” – tette fel a kérdést Barack Obama  szeptember 12-i beszédében. Az Obama-adminisztráció új gazdaságpolitikája körvonalazódni látszik,amelynek központi elemei: jelentős adónövelés gazdagoknak, kiadáscsökkentés az állam részéről és munkahelyteremtés. 

A korábban előirányzott 447 milliárdos munkahelyteremtő programon túl, a következő lépés a gazdagok megadóztatása lehet. A javaslat a republikánusok feltételezhető ellenállása miatt megbukhat.

Bakos Dániel

Friss hírek