Argentína megvédi piacát a kínai textiltől

Argentína meg fogja védeni piacát az ázsiai import dömpinggel szemben – jelentette be az argentin iparért felelős miniszter, Debora Giorgi. Az állam 2003 óta erősíti textiliparát, ami mára a nemzetközi viszonyokat tekintve is versenyképessé vált.

Giorgi szerint a kormány célja ezzel a hazai piac védelme, a külföldi beruházások vonzása. A textilágazat 2003 óta 143 százalékkal növelte termelését és fél millió ember számára hozott állandó megélhetési lehetőséget. Az ország exportjához mintegy 61 százalékkal járult hozzá. Így a miniszter arra biztatta a vállalkozókat, hogy bátran ruházzanak be a textil pari befektetésekbe, mivel a keresett mennyiség is megnőtt az elmúlt években, szinte a dublájára.

Hangsúlyozta, hogy a kilencvenes években a textilágazat eltűnése 2500 gyár bezárásához és 180 ezer munkahely megszűnéséhez vezetett.

Argentína most egyébként is jó időket él: a második negyedévben 9,1 %-kal növekedett a gazdasága az egy évvel korábbihoz képest az Indec, az argentin statisztikai hivatal adatai szerint, a jövedelmek is emelkedtek, és a szolgáltatási szektor 9.7 %-os évközi növekedést produkált. Bár a Morgan Stanley közgazdászai szerint az Indec túlbecsülte az értékeket és a szektorok csak szerényebb növekedést mutatnak, az bizton állítható, hogy Argentína gazdasága fellendülőben van.

Kovács Bernadett

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »