Újabb fordulat a kampalai perben

A Kampalai Legfelsőbb Bíróság huszonöt év börtönbüntetésre ítélte Edris Nsubugát, a 2010-es kampalai merényletekkel kapcsolatos büntetőper egyik legfőbb vádlottját. Ötévnyi szabadságvesztést kapott társa, Muhamoud Mugisha, aki bevallotta, hogy kapcsolatban állt az al-Kaidával is. A két vádlott annak köszönheti az „enyhe” büntetéseket, hogy beismerő vallomást tettek a nyomozás során, így az ügyészség nem kérhette a legsúlyosabb szankciót, a halálbüntetést. Magának a pernek azonban még nincs vége, ugyanis tizenkét vádlott tagadja az ügyészek állításait, így esetükben még hetekig elhúzódó eljárásra lehet számítani.

Magát a büntetőpert nagy nemzetközi érdeklődés övezi, ugyanis az ugandai hatóságok őrizetbe vették Al-Amin Kimathi híres kenyai emberi jogi aktivistát is, akit pár napja engedtek szabadon egy évnyi fogságából, amely az emberi jogi szervezetek szerint jogtalan volt. Kimathinak egyébként semmi köze sincs a merényletekhez, csupán annyi, hogy felszólalt az ellen, hogy Kenya jogellenesen és a hivatalos kiadatási eljárásokat mellőzve adja ki Ugandának a merényletekkel összefüggésbe hozható személyeket.

Uganda fővárosában 2011. július 11-én két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy étteremben és egy bárban, miközben az emberek a labdarúgó világbajnokság döntőjét nézték. A becslések szerint nyolcvanan meghaltak és rengetegen megsebesültek. A merényletekért az al-Shabab vállalta a felelősséget így büntetve meg Ugandát, amiért békefenntartó csapatokat küldött Szomáliába.

Lukács Ádám Zsolt

Friss hírek