Középpontban kulturális örökségünk

Kulturális örökségeink nemcsak egyediek, de elérhetőek és nyitottak minden és mindenki számára: bizonyítja ezt a számtalan fesztivál, örökségvédelmi nap és kiállítás, amelyek az elmúlt héten zajlottak a Kárpát-medencében.

Kulturális örökségeink előtt tisztelegve

Az Európa-szerte ünnepelt kulturális örökségvédelmi naphoz idén több erdélyi és partiumi város is csatlakozott. A látogatókat egyébként a nyilvánosságtól elzárt műemlékek várták, kiegészítve interaktív és tudományos programokkal – írja a Krónika. Ennek keretében nyílt meg a bonchidai Bánffy-kastély; a kolozsvári Bocskai-ház és Mátyás király szülőháza; több ideiglenes kiállítás, melyek a térség különleges kulturális értékeinek bemutatására szolgálnak; a székelyudvarhelyi városháza; szervezett kirándulás keretében pedig a Székely Nemzeti Múzeum faházai, kálnoki haranglábai, faszerkezetű református templomok, és így tovább.

Hasonlóan sok vendéget vonzott az egyik nagyhírű kárpátikum ,,tiszteletére” és népszerűsítésére rendezett Nagyberegi Szőttesfesztivált. A földművelő eleink által létrehozott népművészeti kincs, bár a 70-80-as években már virágkorát élte, az ezt követő hanyatlástól a nemrégiben beindított szőttesfesztivál mentette meg. A rendezvény alkalmából helyi középiskolások és tanáraik sátrakat díszítenek és szövőszéken mutatják be a hajdan oly népszerű és nélkülözhetetlen mesterség csínját-bínját. A Kárpátinfo írása szerint a fesztivál népszerűségét bizonyítja, hogy idén a Kárpátalja Expressz közel fél ezer utasának is ez volt a végállomás.

Magyar dal és magyar-lengyel fesztivál

A fesztiválok soránál maradva jó hír, hogy idén Kassán is megrendezték a Magyar Dal Napját. A 2008-ban Presser Gábor ötlete alapján született eseményhez már eddig is több város csatlakozott, idén a 11 közé pedig Kassa is betársult. „A magyar dalkincs csodálatosan gazdag, megérdemli, hogy legyen egyetlen nap az évben, amikor csak rá figyelünk, amikor neki tapsolunk, amikor őt éltetjük.” A kassai koncertek több száz látogatója kétségkívül egyetértett ezzel – adja hírül a Felvidék MA.

Mindeközben Lengyel-magyar két jó barát címmel rendezték meg Párkányban az I. Lengyel-magyar Kulturális Napokat. A civil szerveződés, mely a rendezvény ötletéről és megvalósításáról gondoskodott már jó néhány hasonló megmozdulást tudhat magáénak: tudományos konferencia, megemlékezés, szoboravatás szervezését a két nép közötti történelmi jó kapcsolatok okán. A kulturális napok igen gazdag programmal várták a látogatókat: koncertre, kórustalálkozóra, fotókiállításra, tánc- és könyvbemutatókra is sor került.

4D-s színház

Formabontó előadással indítja az idei színházi évadot a nagyváradi Szigligeti Társulat. David Craig Európa c. darabja nagyváradi vasútállomásról indul, a vonaton, illetve a félixfürdői állomáson játszódik. A kommunizmus alól frissen felszabadult érzés, a hovatartozás kérdései, az Unió problémái mind-mind megjelennek a darabban, ahol a néző is a darab résztvevője. Az előadást euro- és színházszkeptikusoknak egyaránt ajánlják – olvashatjuk az Erdély.ma oldalán.

Ajánló: Liszt-ünnep a Kárpát-medencében

Végül, de nem utolsó sorban, a Liszt-évhez még mindig kapcsolódva nem szabad szó nélkül elmenni egy különleges koncertkörút mellett: a Prima Primissima díjas Érdi Tamás zongoraművész Kárpát-medencei koncertkörútja során Szabadkán és Zentán is fellép. A szabadkai és zentai hangversenyt szeptember 20-án és 21-én, kedden és szerdán tartják, a belépés díjtalan – olvashajtuk a Vajdaság MA honlapján, és remélhetőleg a turné további állomásairól is be tudunk majd számolni.

Kitekintő összeállítás - Zsár Virág

Friss hírek