Szlovák tannyelvű iskolát nyitottak Kárpátalján

2011. szeptember 1-jén kitárta kapuit Ungváron a 4. sz. szlovák–ukrán tannyelvű középiskola.

A legutóbbi népszámláláskor több mint hatezer kárpátaljai vallotta magát szlováknak, de a megyében sokkal több ilyen nemzetiségű ember él. Az idősebbek nem is sejtették, hogy végre nyíltan vállalhatják saját nemzetiségüket. Így nem csoda, hogy nagy visszhangot keltett a új szlovák és ukrán tannyelvű iskola megnyitása. Az épület lényegében nem új. Az iskola felújítását már 2008-ban elkezdték.

Két év leforgása alatt közel 9 millió hrivnyát költöttek a rekonstruálásra, ebből 3,8 millió a megyei és városi költségvetést terhelte,  a szlovák fél pedig 5 milliót ajánlott fel. 2011-ben a munkálatok befejezésére 1,4 millió hrivnyát különítettek el, a megye finanszírozásával 11 osztálytermi felszerelést vásároltak és egy fizika tantermet szereltek fel összesen 351 ezer hrivnya értékben. Az iskola fenntartására a városi költségvetésből 150 ezer hrivnyát különítettek el.

A kárpátaljaiak ebben az évben az első és Ukrajnában egyetlen szlovák tannyelvű iskolával és egy Szlovák Kulturális Központtal lettek gazdagabbak.

Kitekintő / Kárpátinfo

Friss hírek