Szlovákia: mentőöv vagy új választások

Az utóbbi napok koalíciós turbulenciái után két tényállás körvonalazódik: ha a parlamentnem ratifikálja az eurómentőövet, bukik a kormány. Ha pedig bukik a kormány, új választások lesznek.

A hétvégén Ján Figeľ, a Kereszténydemokrata Párt (KDH) elnöke jelentette ki kerek-perec: a kormány megbukik, ha a Szabadság és Szolidaritás (SaS) nem változtatja meg elutasító álláspontját. Figeľ szerint a szlovák kormány Brüsszelben kötelezettséget vállalt, hogy megszavazza a csomagot, tehát ha a parlament ezt nem teszi meg, az a kormány végét jelentheti. „A kormány, amely a vállalásait nem tudja keresztülvinni, megbízhatatlan” – mondta a kereszténydemokraták elnöke.

Bukás esetén egyre kevésbé valószínű, hogy új koalíció alakulhatna. A Smerrel ugyanis senki sem szeretne kormányra lépni, s Ficóék sem akarnak senkivel szövetséget kötni új parlamenti választások nélkül. A hétvégén Pavol Hrušovský, a KDH frakcióvezetője zárta ki egyértelműen, hogy koalícióra lépnének a Smerrel.

Robert Fico, a Smer elnöke pedig ugyancsak a hétvégén jelentette ki: pártja számára az előrehozott választások jelentik az egyetlen alternatívát. Utána viszont koalíciót alakítanának bárkivel, Fico még az Smer–SDKÚ nagykoalíciót sem zárta ki.

Az utóbbi hónapokban közölt pártpreferencia-felmérések szerint ugyanakkor nem teljesen egyértelmű, hogy az esetleges előrehozott választásokból ki jönne ki nyertesen. Ha a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) nem jutna be a parlamentbe, előfordulhatna, hogy a Smer ismét ellenzékben marad  – írja a pozsonyi Új Szó.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek