Sok gyerek születik Erdélyben

Az Országos Statisztikai Hivatal (INS) felmérése szerint Romániában a születések aránya régiónként változik. Moldvában születnek a legtöbben, Olténiában a legkevesebben.

Tavaly több mint 10 ezerrel kevesebb gyerek született, mint az előző évben, így az 1000 főre számított születési arány 10,4-ről 9,9-re csökkent országos szinten.

10,5 ezreléknél nagyobb arányt Bihar, Hargita, Szeben, Brassó, Kovászna, Beszterce-Naszód, Ialomiţa, Iaşi, Konstanca, Ilfov megyékben, illetve Bukarestben regisztráltak.

Olt, Teleorman, Hunyad, Brăila, Gorj, Vâlcea és Krassó-Szörény megyékben 8,5 ezreléknél kisebb volt az arány.

A legtöbb gyerek Ilfov megyében születik. Tavaly 13,1 újszülött jutott 1000 főre, idén pedig 12.

Második helyen a moldvaiak állnak Iaşi megyével. Tavaly 11,6 ezrelék volt az újszülöttek aránya. Őket követik a tengerpart és a Duna-kanyar vidékén élő anyák: Konstanca, majd Ialomiţa megye.

Hunyad és Fehér megyét leszámítva Erdélyben nem lehet panasz a születési rátára. Ebben a régióban átlagosan 10-11 újszülött jut 1000 lakosra.

Legrosszabb a helyzet Olt megyben, ahol mindössze 7,7 ezrelék az újszülöttek aránya. Második helyen Teleorman megye áll (7,8 ezrelékkel), ezt követi Hunyad megye (7,9 ezrelékkel). Olténiában átlagosan 9 ezrelék alatt van a születések aránya.

Az elmúlt időszak egyébként a „válság-gyerekek” éve volt. A gazdasági válság kitörésével szinte egyidőben rengeteg anyuka ment szülési szabadságra, így az előző évekhez képest több gyerek született ebben a periódusban: 2009-ben 222 400 újszülöttet jegyeztek be (hat év óta nem volt ennyi születés Romániában), 2010-ben pedig 212 200-at.

Kitekintő / Manna.ro

Friss hírek