Irán elengedi a kémkedéssel vádolt amerikai turistákat

Az iszlám köztársaság elnöke azt közölte Ann Curryvel, az NBC News riporterével, hogy a két évvel ezelőtt bebörtönzött amerikai fiatalok napokon belül szabadon távozhatnak fogságukból. A két hátizsákos turistát az Egyesült Államoknak való kémkedéssel gyanúsították, és ezért 2009-ben őrizetbe vették őket. Ők azt állították, hogy pusztán eltévedtek és merő véletlenségből lépték át az iráni határt túrázás közben, azonban ez nem hatotta meg az iráni igazságszolgáltatást. Kálváriájuk két hosszú év után most végre lezárulni látszik.

Már több mint kettő éve, hogy a két 28 éves fiatalembert, Shane Bauert és Joshua Fattalt, illetve a velük túrázó 32 éves Sarah Shourdot elkapták az iráni határőrök, amiért azok Irak felől érkezve véletlenül engedély nélkül Irán területére léptek. Egyedül nem ismerték ki magukat a terepen, mivel vezetőjük, Shon Meckfessel, betegsége miatt kénytelen volt egy iraki hotelben maradni. A terv az volt, hogy egy nappal később csatlakozik hozzájuk. Máshogy alakult a helyzet.

Fogvatartásuk körülményei ismeretlenek voltak, azonban annyi már akkor is bizonyos volt, hogy az Evin börtönbe zárták őket.

Elfogásuk után 14 hónappal Sarah-t romló egészségi állapotára és a folyamatos nemzetközi, illetve egyéb civil szervezetek tiltakozására való tekintettel 2010. szeptember 14-én ötszázezer dollár ellenében elengedték. Két társa azonban azóta is börtönben van.

A napokban a BBC-nek nyilatkozó bíró elmondta, hogy az amerikai kirándulókat fejenként ötszázezer dolláros óvadék fejében elengedik, ugyanannyiért, mint korábban Shane menyasszonyát, Sarah-t. A Washington Postban közölt interjújában Ahmadinezsád ezt „humanitárius gesztusként” jellemezte, egyúttal hangsúlyozta az iráni igazságszolgáltatás függetlenségét.

Az ügy az eddig is problémás amerikai-iráni viszonyt még feszültebbé tette, Hillary Clinton mélységes csalódását fejezte ki az ítélettel kapcsolatban. Az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Barack Obama pedig személyesen tagadta, hogy a fiúknak bármi köze is lenne az amerikai titkosszolgálathoz.

„Shane és Josh szabadsága boldogabbá tesz minket, mint bármi a világon. Hatalmas megkönnyebbülést jelentett, mikor azt olvastuk, hogy végre hazatérhetnek” – mondták a fiúk hozzátartozói.

A két amerikai turista szabadon bocsátását – amennyiben tényleg bekövetkezik – tökéletes időzítéssel szervezték meg a perzsa államban. Shane menyasszonya számára napra pontosan egy éve jött el a szabadság, mely Ahmadinezsád egyfajta PR-fogásának is volt tekinthető, hiszen közvetlenül a bejelentés után vette kezdetét az ENSZ Közgyűlése. Sokak szerint az elnök mostani lépése mögött is hasonló szándékok rejtőznek, hiszen éppen a napokban készül New York-i látogatásra.

Bajnok Artur

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »