ahmadinedzsád

Megválasztották Ahmadinezsád utódját

Június 14-én lezajlott az Iráni Iszlám Köztársaság 11. elnökválasztása. Az eredmények értelmében a hat induló közül a leginkább progresszívnek tekinthető Haszan Ruhani végzett első helyen. A szabályos szavazás és a reformer jelölt győzelmének köszönhetően Teheránban és más iráni nagyvárosokban örömtüntetések szerveződtek, de a kitörő öröm és bizakodás korántsem jeleni Irán sötét korszakának végét.

Read More »

Kizárták a legesélyesebb jelöltet a választáson

Mahmúd Ahmadinezsád 10 éves kormányzását követően Iránnak újra megadatott a lehetőség, hogy elnököt válasszon. Az eddigiekhez hasonlóan, az idei választások sem nevezhetőek sem szabadnak, sem tisztességesnek, a végeredmény mégis kritikus fontosságú.

Read More »

Ahmadinezsád Latin-Amerikában keresett támogatást

Az iráni elnök latin-amerikai útja során a térség négy államát is érintette. Olyan országokat, amelyek potenciális szövetségesei lehetnek az Egyesült Államok ellenében. Sikerülhet az irániaknak csatlósokat toboroznia? És ha igen, az milyen kihatással lesz Latin-Amerika egészére?

Read More »

Magyar diplomaták is kivonultak az ENSZ-ből

A nyugati diplomatáknak az iráni elnök beszéde miatti tiltakozása, valamint a rasszizmus ügyében tartott konferencia és ellenfórum jelezte csütörtökön, hogy az ENSZ Közgyűlésének 66. ülésszakán távolról sem minden a megegyezés szándékáról szól.

Read More »

Ellenzéki tüntetések Iránban

Futótűzként söpört végig a Közel-Keleten Hoszni Mubarak egyiptomi elnök lemondásának híre. Az eseményt több térségbeli országban is tüntetések kísérték. Elégedetlen emberek ezrei özönlötték el Teherán utcáit is.

Read More »