Az Apple-család szeptember 11-e

A New York-i Public Theater rendhagyó előadást tűzött műsorra, amelynek első hivatalos bemutatójára szeptember 11-én került sor. A „Sweet and Sad” címet viselő színdarab a kimagasló művészi értéke mellett különleges módon emlékezik meg az Egyesült Államokat ért terrortámadás tizedik évfordulójára.

Az előadás szereplői, az Apple család tagjai, már nem ismeretlenek a New York-i közönség előtt. Richard Nelson rendező egy tavalyi színdarabban alkotta meg a karaktereket, akkori családdrámájuk a 2010. novemberi félidős választások politikai szálai köré fonódtak. Közel egy év elteltével, 2011. szeptember 11-én, egy vasárnapi ebéd alkalmából újra együtt a család, és a személyes történetek, egyéni sorsok kibontakozása közben mindannyian a terrortámadás emlékeihez, és annak következményeihez lyukadnak ki. A cselekmény így egyszerre a család történetének folytatása, illetve viták és érzelmek megjelenítése arról, hogy az egyszerű polgárok számára mit jelent a New York-ot ért támadás, hogyan változtatta meg gondolkodásukat.

A rendező további célja annak bemutatása, hogy az egyéni sorsok változásait nem lehet különválasztani a világ változásaitól. Az egyik szereplő, Richard, munkahelye elvesztése a gazdasági válsággal hozható összefüggésbe, míg testvére, Marian, éppen válni készül férjétől a reménytelen jövőkép miatt. Szeptember 11. emlékét és annak politikai következményeit sem lehet a személyes sorsoktól elválasztani. A félelem, a biztonságérzet megváltozása, az elszenvedett veszteségek, a magabiztosság eltűnése, a jövőbe vetett hit átírja az amerikai átlagpolgárok szemléletét. 9/11-nek többek között ez az egyik legfontosabb hozadéka.

Korábbi évtizedekben számtalan esetben jelent meg regényekben, filmvásznon és egyéb művészi alkotásokban az idilli, mindenki által irigyelt Amerika álomképe. A sajátos felsőbbrendű tudat érezhetően eltűnőben van a művészvilág alkotásaiban is, és egyre nagyobb mennyiségben várható a „Sweet and Sad” hangulatát idéző művek elterjedése.

Császi Márton

Friss hírek