Ruanda engedélyezi Nkunda kiadatását

Paul Kagame ruandai elnök franciaországi látogatásán a vele utazó Louise Mushikiwabo külügyminiszter bejelentette: Laurent Nkundát visszaengedik Kongóba, ahol bíróság elé állíthatják. A miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Ruanda nem ítélheti halálra a volt hadurat.

Nkunda a Nemzeti Kongresszus a Nép Védelmére (CNDP) nevű lázadócsoport vezére volt a kongói polgárháború idején. Miután a kongói hadsereg szétverte a szervezetet, átszökött a szomszédos Ruandába, ahol 2009-ben elfogták és házi őrizetben tartották.

Ruanda és Kongó diplomáciai viszonya igen kiélezett, így a kiadatás mindenképpen közeledést jelent a két ország kapcsolatában. A javulás viszont igen törékeny, és a viszony könnyen tovább romolhat attól függően, hogy mi történik Nkundával. A fő probléma, hogy Nkunda az ENSZ vizsgálata és saját vallomása szerint ruandai segítséggel tudta fenntartani lázadóseregét Kelet-Kongóban. Amennyiben ez bebizonyosodik, komoly feszóltséghez vezethet a két ország között. Tharcisse Karugarama ruandai igazságügyi miniszter szerint „ez egy kényes ügy, ami nem csak a kiadatásról szól, hanem általánosságban jogi és politikai jellege is van, valamint a régió stabilitását is érinti.” Ráadásul „ez nem csak Ruandának és Kongónak, hanem Nkundának is bonyolult”, mindenesetre „tartós megoldásban” reménykedik.

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) nem vádolta meg Nkundát, viszont az ENSZ eljárást indított a CNDP ellen az emberi jogok súlyos megsértése miatt, többek között nemi erőszak és gyermekkatonák sorozásának vádjával.

Weszprémy Gábor

Friss hírek