Újrainduló reaktorokat és megszorításokat ígér a japán kormányfő

Első parlamenti beszédében az újjáépítés és a gazdaság talpra állítása mellett kötelezte el magát Japán két hete hivatalba lépett miniszterelnöke, Noda Josihiko. Céljainak elérésére azonban népszerűtlen intékezdéseket helyezett kilátásba: az áramellátási zavarok miatt újraindítaná az atomerőműveket, míg az ország adósságproblémáinak megoldására adóemeléseket és megszorításokat vezetne be.

Szeptember 13-án tartotta első parlamenti beszédét a két hete hivatalba lépett japán miniszterelnök, Noda Josihiko. Elődjeitől eltérően, akik első felszólalásuk alkalmával mind nagyszabású ígéretekkel álltak elő, ő a „korrekt és őszinte” kormányzás elvét hangsúlyozta, valamint hogy elhatározásait lépésről lépésre, átgondoltan fogja megvalósítani. A márciusi atomkatasztrófa utáni újjáépítést, illetve a gazdaság talpra állítását nevezte meg kormánya legfontosabb célkitűzéseiként – jelentette a Reuters.

Az válságkezelése gyengeségei miatt sokat kritizált elődjétől, Kan Naotótól eltérően Noda úgy nyilatkozott, szükségesnek tartja a leállított atomerőművek újraindítását. Az ország 54 reaktorából jelenleg csak 11 üzemel, a legtöbbjük nem biztonsági okokból került lezárásra, hanem azért, mert rutinellenőrzéseket követően a közvélemény erős bizalmatlanságának hatására nem kaptak engedélyt az újbóli üzembeállásra. Hosszabb távon Noda is támogatja az atomenergia „kivonását”, de csak fokozatosan, évtizedes távlatban.

„Nem gazdaságos az eseményeket csak fehérnek vagy feketének látni, és egyoldalúan a nukleáris energia ellen, vagy amellett állást foglalni. A közép és hosszú távú céljainkra kell koncentrálnunk, és amennyire csak lehet, csökkentenünk kell az ettől az energiaforrástól való függőségünket” – fogalmazott beszédében a kormányfő.

Noda erőművek újranyitása melletti elkötelezettségében nagy szerepet játszik a borús gazdasági helyzet, melyet a második világháború vége óta legerősebb jenárfolyam csak tovább nehezít. A katasztrófa utáni energiahiány és áramszünetek jelentős kihívást jelentenek az országban tevékenykedő legtöbb vállalatnak. A helyzet hatékonyabb kezelése érdekében sok térségben már a hétvégék „átcsoportosítására”, illetve különleges energiatakarékossági intézkedések bevezetésére is sor került, így téve kiegyensúlyozottabbá az áramszükségletet, a tél közeledtével azonban további problémák léphetnek fel. A valuta szárnyalásával kapcsolatos felmérésen több vállalat is úgy nyilatkozott, „többet már nem tudnak elviselni”.

Gazdasági talpra állás – megszorításokkal

A miniszterelnök politikájának második tartóoszlopaként így a gazdasági felépülést nevezte meg. A kormány elmondása szerint készen áll „minden lehetséges lépést megtenni” a helyzet javításának érdekében. Terveinek részét képezik többek között az ideiglenes adóemelés, eszközértékesítések és költségvetési megszorítások. A japán államadósság a legnagyobb a világ fejlett gazdaságai között, GDP-jének kb. kétszeresét teszi ki.

Noda a fiskális politika szigorítására vonatkozó tervei meglehetősen népszerűtlen elképzelésnek számítanak, még saját pártja berkein belül is. Az adóemelések ellenzői úgy gondolják, az újjáépítéshez szükséges hatalmas összeget, melyet az első öt évre 19 ezer milliárd jenre (51 ezer milliárd Ft) becsülnek, adóemelések helyett hosszú távon, „generációk hozzájárulásán keresztül” kell visszatermelni a gazdaságba.

A belső nézeteltérések, illetve népszerűtlen programja ellenére a közvélemény bizalma töretlen a kormányfő iránt, még úgy is, hogy a múlt héten már átélte első kisebb válságát az új kabinet: az energiaügyekért is felelős Hacsiro Josio gazdasági, ipari és kereskedelmi miniszter alig nyolc nap után kényszerült lemondásra, egy, a fukusimai helyzettel kapcsolatos ízléstelen vicce miatt. A megüresedett posztot a korábbi kabinetfőtitkár, Edano Jukio kapta meg, aki a márciusi katasztrófa során a nyilvánosság szemében a “kormány arcává” vált az eseményekről közvetített folyamatos jelentéseinek köszönhetően. A korábbi tevékenysége miatt az atomügyekkel kapcsolatos kérdéskör elismert képviselőjeként elfogadott Edano “biztonságos választás” volt Noda számára – kommentálta egy szakértő a Wall Street Journal-nek.

Roja Csilla

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »

DAX elemzés: javul az index technikai képe

A DAX (DE30) ma folytatja a pénteken megkezdett felépülését, az index ma átugrotta az 50 órás és a 200 órás mozgóátlagokat, illetve tesztelni tudta a legutóbbi korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét 13.970 pontnál. Az S&P az eddigi negatívról pozitívra javította a Deutsche Bank adósminősítésének kilátását.

Read More »