Óriási mértékben csökkenhet az államadósság

Svédország után Magyarországon csökkenhet a következő négy évben a legnagyobb mértékben az államadósság – derül ki az uniós tagállamok közpénzügyeiről és gazdálkodásáról kiadott bizottsági jelentésből. A kormány által 2014-re várt GDP-arányos 66,7%-kal Magyarország jóval a várt uniós átlag alatt maradhat, jóllehet több ország rendelkezik majd nála alacsonyabb adósságszinttel.

Svédországban négy év alatt megfeleződhet az államadósság mértéke. Legalábbis ez a stockholmi kormány terve 2010 és 2014 között. Ha nem is ilyen ambiciózus mértékben, de a többi uniós tagállamhoz képest jelentős adósságcsökkenést vár a következő három évben a magyar kormány is.

Az uniós közpénzügyi helyzetről kiadott bizottsági jelentésből kitűnik, Magyarországon várható az EU-n belül a második legnagyobb mértékű államadósság-csökkentés. A kabinet által beadott konvergenciaprogram a 2010-es 80,2%-os szinthez képest 2014-ben már 66,7%-kal számol.

A csökkentés mértéke tehát jelentős, a várt adósságszint tekintetében ugyanakkor nem lépünk jelentősen előre az uniós országok rangsorában: 2010-ben Görögország, Írország, Olaszország, Belgium, Portugália, Dánia és Franciaország adósságszintje volt magasabb a magyarnál, 2014-ben Nagy-Britanniát, Ausztriát és Spanyolországot utasíthatjuk magunk mögé. Mindeközben az Európai Unióban és az eurózónában is átlagosan csak néhány tized százalékpontos visszaesés várható, de maradna a GDP-arányos 80% körüli szinten az államadósság mértéke.

Az uniós referenciaértéknek számító 60%-os mértéket főként a portugál, az ír, a belga, az olasz és a görög mutatók rontják le: ezek az országok 100% körüli, vagy esetenként a 140-150%-ot is elérő mértékű államadóssággal rendelkeznek.

Rövidebb távon azonban nagyobb emelkedésre számít az Európai Bizottság. A közpénzügyi jelentés szerint jövőre GDP-arányosan 83,3% lesz az Európai Unió államadóssága, ami 2007-hez képest 20 százalékpontos emelkedést jelent.

A tagállamok által benyújtott stabilitási, illetve a nem eurózóna-tagországok esetében konvergencia-programok problémaként azonosították az államadósság magas szintjét, a 2012 után várt csökkenés viszont csak akkor érhető el, ha ezek az országok tényleg végre is hajtják az általuk vállalt intézkedéseket – hangsúlyozta a Bizottság.

Az európai közpénzügyi helyzetről kiadott bizottsági jelentés megállapítja, hogy továbbra is az államadósság csökkentése, és a fenntartható pénzügyi egyensúly a két legfőbb kihívás a tagállamok előtt. Olli Rehn gazdasági és pénzügyi EU-biztos megismételte, hogy a gazdasági kormányzást megerősítő hatos jogszabályi csomag mielőbbi elfogadása kiemelten fontos lenne ennek érdekében.

Az Európai Bizottság a jelentésében megismételte a tagállamok számára tavasszal kiadott ajánlásait, amelyek szerint a magyar kormány ugyan jelentős államháztartási bevételekhez jut idén a magánnyugdíjpénztári befizetések révén, de további erőfeszítéseket kell tennie annak érdekében, hogy a jövőre a Bizottság által várt 3,7%-os magasabb költségvetési hiányt tartósan 3% alá tudja csökkenteni. Brüsszel kockázatokat lát abban is, hogy a kabinet tudja tartani az évente vállalt GDP-arányosan 0,5%-os strukturális jellegű kiigazítást.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek