Túlzsúfolt hajó süllyedt el Zanzibár partjainál

Helyi idő szerint hajnali háromkor felborult egy Pemba és Zanzibár között közlekedő komp Tanzániában. Túlélők beszámolója szerint az MV Spice Islander névre keresztelt hajó szemmel láthatóan túlzsúfolt volt. Egyes jelentések szerint legalább 500, de akár 800 utas is lehetett a kompon.

Eddig 260 főt mentettek ki, 53 holttestet találtak, de a halottak száma valószínűleg meghaladhatja majd a kétszázat is. Jelenleg 300 embert kezelnek eltűntként, nagyrészük gyermek. A mentésben a környék halászhajói is segítenek, de az erős szelek miatt a holttesteket akár egészen a szárazföldig sodorhatják a hullámok.

A hajó elsősorban helyieket szállított, akik a Ramadán végét ünnepelték, halott turistákról még nem érkezett hír. A tragédia pontos okát még vizsgálják, azonban valószínű, hogy a túlterhelt hajó a hullámok miatt felborult, majd a beözönlő víz miatt leállt a motor és a komp süllyedni kezdett.

A Reutersnek nyilatkozó, de nevét elhallgató zanzibári hivatalnok szerint ez a szigetcsoport történetének legsúlyosabb tragédiája. Valójában már 2006-ban és 2009-ben is történt katasztrófa Tanzánia vizein.

A félautonóm Zanzibár-szigetcsoportnak két fő szigete van: Pemba és a nemzetközileg Zanzibárként ismert Unguja-sziget, amiket több kisebb szigetecske veszi körbe. Történelmi épületei és strandjai miatt igen kedvelt idegenforgalmi célpont, Pembát pedig a világ legjobb búvárhelyei közt tartják számon.

Weszprémy Gábor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »