A hegyekbe vonultak Európa vezetői

Szeptember 7-9 között a lengyelországi Krynica Zdrój városában gyűlt össze a világ közel kétezer politikai és gazdasági vezetője, hogy megvitassák Európa jövőjét a 21. Gazdasági Fórum keretein belül. A „lengyel Davos”-nak is nevezett eseményen öt plenáris ülés keretében több mint száz vitára került sor. A nyitóülés címe pedig jól tükrözi az egész rendezvény tematikáját: „Európai dilemmák: együttműködés vagy versengés?”. Ennek megfelelően az Európai Unió bővítése, illetve a szomszédos államokkal és a Dél-Kaukázus országaival való viszony megvitatása mellett szóba került az innovációk kérdése, a Közös Agrárpolitika reformja és az eurózóna válsága is.

A lengyel elnökség által alapvető értékként hangoztatott szolidaritás jegyében a fórum célja a problémák és kihívások teljes megértése, valamint az azokra adott hatékony, közös válasz megtalálása volt. Az eszmecsere mellett az esemény reprezentatív értéke is igen jelentős. Lengyelország ismét igyekezett megmutatni, hogy valóban vezető szerepet kíván betölteni az európai integrációban, miközben fontosnak tartja saját prioritásainak érvényesülését. Ez tükröződött abban is, hogy külön blokkot szenteltek az Ukrajnával folytatott párbeszédnek, valamint a Közép-Európa energiabiztonságáról szóló dialógusnak.

A rengeteg vállalat és civil szervezet részvételével megrendezett fórum remek lehetőséget biztosított a gazdasági kapcsolatok építésére is.

Csicsai Máté

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »