ENSZ békefenntartók zaklattak egy haiti fiút

Uruguay hazahívta Haitin szolgálatot teljesítő ENSZ-békefenntartóit, miután egy mobiltelefonnal rögzített felvétel napvilágot látott, melyen az egyenruhások a fiatal fiút egy matrachoz nyomják, alsóneműjét lehúzzák és kiabálva kérdezik tőle, hogy „mi a problémája,” miközben kezei hátra vannak kötözve. Egyikük mögé állva szexuális aktust szimulál, de ez már a csoport egy másik tagjának túl sok, így az rászól, hogy hagyja abba.

A felvétel még júliusban készült, de csak most került nyilvánosságra. Mivel minősége gyenge, ezért nehezen vehető ki, hogy pontosan mi történik a továbbiakban. Haiti elnöke, Michel Martelly úgy nyilatkozott, hogy mélyen elítéli a történteket, amelyek a nemzetet így felszítják, ám megvárja a vizsgálat eredményét.

Kedden az uruguayi hadügyminiszter kijelentése végleg tisztázta az ügyet: nyilvános bocsánatkérésre szólította fel országát. A két elnök közötti levélváltás is megtörtént már, melyben Martelly elnök a legszigorúbb büntetés alkalmazását kérte politikustársától, Uruguay elnöke, José Mujica pedig biztosította őt afelől, hogy ez meg fog történni.

Úgy tűnik, a békefenntartók inkább bajt jelentenek Haitira nézve, semmint valós segítséget. A 2010-ben kitört kolera járványért a Nepálból érkező segítőket teszik felelőssé, akik így több mint 6000 ember halálát okozták a haiti Egészségügyi Minisztérium adatai szerint.

Kovács Bernadett

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »