A fejlődő gazdaságok évtizede következik

Jelenleg az Európai unió tagállamai államadósságának rendezésén fáradozik, az USA a gazdaságában eluralkodott pénzügyi bizonytalanságot igyekszik enyhíteni, Japán a korábbi természeti katasztrófák következményeivel küzd, Afrika figyelme pedig az elmúlt fél évben az arab tavasz, különösen a líbiai események hatásaira irányult.  A recesszió globális szinten szorítja nehéz helyzetbe a gazdaságokat. Azonban két térség is elismerésre méltó eredményeket ért el a válságkezelési stratégiájával: Ázsia és Latin-Amerika. A CEPAL legutóbbi jelentésében konkrét számadatokkal támasztja alá ezt az állítást, illetve nyújt útmutatást Latin-Amerika jövőjére nézve.

A jelentés főbb megállapításai

2003 és 2008 között stabil növekedés, 2010-ben pedig erős fellendülés jellemezte Latin-Amerikát – állítják a CEPAL szakértői. Az említett elemzés a 2010-2011. évi teljesítményt jellemzi, kisebb kitekintésekkel a főbb kereskedelmi partnerek helyzetére.

A pozitív kép kialakulásában fontos szerep jut a földrajzi adottságoknak, a mediterrán éghajlat ugyanis kitűnő termelési lehetőségeket biztosít, legalábbis az agrárszektor termékeinek előállításában. Másodsorban kitűnő demográfiai mutatókkal rendelkezik a térség, egyre csökkenő tendenciát mutatnak mind a munkanélküliségi-, mind a szegénységi ráták. Végül, de nem utolsósorban Dél-Amerika pénzügyi intézményi struktúrájának egyensúlyi állapota is optimizmusra ad okot, amit az alacsony infláció és adósság mértéke tovább fokoz.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy a várakozásokat némileg alulmúlta a növekedés üteme. Szakértő vélemények szerint éppen ezért félő, hogy a jövőbeni gazdaságpolitikai intézkedések protekcionista jelleget öltenek  a stabil növekedés biztosítása érdekében. A diszkriminatív intézkedések pedig hátrányosan érintenék partnereiket,elsősorban USA-t, Kínát, Franciaországot és Németországot. A CEPAL felvetette egy új szövetség ötletét az Egyesült Államokkal, hiszen annak ellenére, hogy még mindig a legfontosabb kereskedelmi partner szerepét tölti be, lényegi megállapodásokra és fejlesztésekre nem került sor 2007 óta.

A gazdasági bizottság a protekcionizmus helyett a regionális integráció mélyítését, illetve a kereskedelmi együttműködések előmozdítását javasolja. Az egyes gazdasági-kereskedelmi csoportosulások összefogása megoldást biztosíthatna számos-, az egész világot fenyegető problémára, mint például a Doha Forduló vitatott pontjai, vagy a pénzügyi válság kérdése. A hatékonyságot ugyanakkor mindenképpen növelni kell, hiszen több kérdésben is eredménytelennek bizonyultak a tárgyalások, másfelől maga a kérdéskör is bővíthető: logisztika, közszolgáltatások, közlekedés megkönnyítése.

A jelentés megállapításai számokban

Vandlik Mária

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »