A fejlődő gazdaságok évtizede következik

Jelenleg az Európai unió tagállamai államadósságának rendezésén fáradozik, az USA a gazdaságában eluralkodott pénzügyi bizonytalanságot igyekszik enyhíteni, Japán a korábbi természeti katasztrófák következményeivel küzd, Afrika figyelme pedig az elmúlt fél évben az arab tavasz, különösen a líbiai események hatásaira irányult.  A recesszió globális szinten szorítja nehéz helyzetbe a gazdaságokat. Azonban két térség is elismerésre méltó eredményeket ért el a válságkezelési stratégiájával: Ázsia és Latin-Amerika. A CEPAL legutóbbi jelentésében konkrét számadatokkal támasztja alá ezt az állítást, illetve nyújt útmutatást Latin-Amerika jövőjére nézve.

A jelentés főbb megállapításai

2003 és 2008 között stabil növekedés, 2010-ben pedig erős fellendülés jellemezte Latin-Amerikát – állítják a CEPAL szakértői. Az említett elemzés a 2010-2011. évi teljesítményt jellemzi, kisebb kitekintésekkel a főbb kereskedelmi partnerek helyzetére.

A pozitív kép kialakulásában fontos szerep jut a földrajzi adottságoknak, a mediterrán éghajlat ugyanis kitűnő termelési lehetőségeket biztosít, legalábbis az agrárszektor termékeinek előállításában. Másodsorban kitűnő demográfiai mutatókkal rendelkezik a térség, egyre csökkenő tendenciát mutatnak mind a munkanélküliségi-, mind a szegénységi ráták. Végül, de nem utolsósorban Dél-Amerika pénzügyi intézményi struktúrájának egyensúlyi állapota is optimizmusra ad okot, amit az alacsony infláció és adósság mértéke tovább fokoz.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy a várakozásokat némileg alulmúlta a növekedés üteme. Szakértő vélemények szerint éppen ezért félő, hogy a jövőbeni gazdaságpolitikai intézkedések protekcionista jelleget öltenek  a stabil növekedés biztosítása érdekében. A diszkriminatív intézkedések pedig hátrányosan érintenék partnereiket,elsősorban USA-t, Kínát, Franciaországot és Németországot. A CEPAL felvetette egy új szövetség ötletét az Egyesült Államokkal, hiszen annak ellenére, hogy még mindig a legfontosabb kereskedelmi partner szerepét tölti be, lényegi megállapodásokra és fejlesztésekre nem került sor 2007 óta.

A gazdasági bizottság a protekcionizmus helyett a regionális integráció mélyítését, illetve a kereskedelmi együttműködések előmozdítását javasolja. Az egyes gazdasági-kereskedelmi csoportosulások összefogása megoldást biztosíthatna számos-, az egész világot fenyegető problémára, mint például a Doha Forduló vitatott pontjai, vagy a pénzügyi válság kérdése. A hatékonyságot ugyanakkor mindenképpen növelni kell, hiszen több kérdésben is eredménytelennek bizonyultak a tárgyalások, másfelől maga a kérdéskör is bővíthető: logisztika, közszolgáltatások, közlekedés megkönnyítése.

A jelentés megállapításai számokban

Vandlik Mária

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »

Piaci körkép: eltűnt az infláció miatti aggodalom

A DAX egy masszív fordulatot mutatott be tegnap, az index a délelőtt folyamán közel 2%-os mínuszban is járt, de vissza tudott kapaszkodni és zárásra már 1% körüli nyereséget ért el. A Volkswagen bejelentette, hogy áprilisban csoportszinten 75,2%-kal nőtt az autóátadások száma a tavalyi évhez képest.

Read More »