Megvétózta a bíróság a „maláj megoldást”

Az ausztrál Legfelsőbb Bíróság törvénytelennek minősítette az illegális bevándorlók Malajziába szállítására irányuló egyezményt, ezzel kellemetlen helyzetbe hozva a kormányfőt.

Az ausztrál Legfelsőbb Bíróság törvénytelennek ítélte Julia Gillard kormányfő tervezetét, mely szerint az országba illegálisan érkező menekültek egy részét malajziai táborokba irányítanának át, számolt be a BBC. A „maláj megoldást” a bíróság múlt hónapban, az első menekülteket elutaztatása előtt állíttatta le a menedékkérők jogi képviselőinek kérelme miatt. A tervezet értelmében Ausztrália a következő négy évben négyezer, Malajziában már menedékjogot kapott menekültet fogadott volna be, míg 800 illegális bevándorlót a Kuala Lumpur-i táborban tartottak volna fogva kérelmük elbírálásáig.

Chris Bowen bevándorlási ügyekért felelős miniszter mély csalódottságát fejezte ki a döntés kapcsán. „Ez jelentősen visszaveti az embercsempészek üzletének tönkretétele érdekében tett erőfeszítéseinket” – nyilatkozta. A maláj megoldás egy elrettentő üzenet lett volna az embercsempészek hajóin érkezőknek, azzal tántorítva el őket a veszélyes út vállalásától, hogy nem várhatják ausztrál területen a menedékjogukról való döntést.

A bíróság azzal indokolta döntését, hogy Malajzia nem tagja az ENSZ Menekültügyi Egyezményének, és a fogolytáborokban nem biztosítanak megfelelő körülményeket a menekülteknek, Ausztrália pedig nem teljesítené nemzetközi kötelezettségeit az egyezmény életbe lépése esetén. Julia Gillard munkáspárti miniszterelnök szerint a bíróság határozata átértelmezi a hatályos migrációs törvényt, ausztrál és maláj emberi jogi aktivisták azonban üdvözölték a döntést.

A miniszterelnök egyre csökkenő népszerűsége ellenére, melyet a jelenlegi ügy csak fokozott, nem tervezi lemondását. „Nem megyek sehová, még túl sok dolgom van.” – nyilatkozta, azt is hozzátéve, hogy a parlament nem is kérte távozását.  Gillard nyilatkozatában elmondta, hogy egy jobb jövő felé szeretné vezetni a nemzetet, melyről világos elképzelése van. Ennek ellenére kormánya a maláj megoldás mellett számos vitatott intézkedést készült bevezetni, többek között a szén-dioxid kibocsátást és a bányászatból származó bevételeket sújtó adókat. Az ausztrál sajtó meg nem nevezett munkáspárti forrásokból úgy tudja, Gillard helyén egyesek a korábbi miniszterelnököt, Kevin Rudd-ot, vagy a védelmi minisztert, Stephen Smith-t látnák szívesen.

Koczkás Sára

Friss hírek