Szeptember, színház, szilvalekvár

A nyári fesztiváloknak vége. A fiatalok is visszatérnek az iskolapadokba, a művészek pedig a színházak falai közé. De kibővült a határontúli színházi paletta is, miként a magyar nyelvű tankönyv kínálat is.

Megnyitotta kapuit a nagyvárad új nyári színház

Megnyitotta kapuit a Nagyvárad új nyári színház. A vár Csonka – bástyájában 800 ezer eurós költséggel megépített teátrumban nemrég tartották az első előadást, amelyen a magyarországi Experidance Táncegyüttes lépett fel.

A nagyváradi önkormányzat három évvel ezelőtt kezdte el építeni a nyári színházat a vár Csonka – bástyájában. A munkálatok különböző okok miatt elhúzódtak egészen mostanáig – a fellépő anyagi gondok mellett a több száz éves helyszín régészeti feltárásakor talált „meglepetések” is lassították a haladást. Egyebek közt egy korabeli kapuívre is rábukkantak, amely a kivitelező elmondása szerint még magánál a várnál is régebbi, ezt megtartották, és a közönség egy lejáraton keresztül meg is tekintheti a színház lelátója alatt.

A nyári színház színpada 103 négyzetméteres, a nézőtér 612 négyzetméter és közel 800 néző számára jut hely egy előadás során. A színpad alatt kaptak helyett a mosdók, az öltözök és a raktárak.

Szeptemberben kezdi első évadját a Szigligeti Színház Szerda óta ismét Szigligeti Színháznak hívják Nagyvárad magyar teátrumát. Czvikker Katalin menedzserigazgató, valamint Szabó K. István, a Szigligeti Társulat, Szőke Kavinszki András, a Lilliput Társulat és Miklós János, a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti igazgatójának évadkezdő sajtótájékoztatójával egy időben szavazta meg a Bihar Megyei Tanács a színház névváltoztatásáról szóló határozattervezetet, amelyet a váradi önkormányzat előző nap hagyott jóvá.

Így ismét Szigligeti Színháznak hívják a magyar intézményt Nagyváradon, amely a magyar színtársulat mellett az említett báb- és tánctársulatot is magában foglalja. A névváltoztatást a színház kezdeményezte, így az évad mottója „111 éves a Szigligeti Színház” – mondta Czvikker Katalin, aki több újdonságról is beszámolt. Szeptember 5–10. között új jegyeladási rendszert tesztelnek: interneten keresztül is válthatnak jegyet az érdeklődők. A páholyok bemutatóbérleteinek ára kissé magasabb lesz, páholytól és helytől függően 150 és 250 lej között változik, ám ezek megvásárlói egy-egy szociálisan hátrányos helyzetű diák bérletét támogatják. Az új évadban 60-80 diák juthat majd el ily módon színházba. Egyébként mind a színtársulat, mind a Nagyvárad Táncegyüttes iskolai programokat is szervez ebben az évadban.

Több mint 20 fajta magyar könyvet nyomtatott ki a tankönyvkiadó

A Communitas Alapítvány jóvoltából 2500 diák kap ingyen földrajzkönyvet, és szintén 2500 diák kap történelemkönyvet. A földrajzkönyveket már meg is kapták a tanfelügyelőségek, kiosztásuk már a napokban elkezdődik, a történelemkönyvek pedig egy héttel később érkeznek.

Mindezen kívül eladásra is szántak könyveket. Jó hír, hogy a magyar tannyelvű könyvek ára nem lesz magasabb a román tankönyveknél. Maros megyében több mint 3000 példányban rendeltek magyar tankönyveket.

Több mint 20 fajta könyvet adtak ki az idén, és minden rendelést teljesítettek, a régi tankönyvekből megkapták a tartalmakat, azt kinyomtatták, és nagy részük már ki is van szállítva az iskolákhoz.

Arany Érdemkereszt a szatmárnémeti Ft. Dr. Schupler Tibor plébánosnak

Augusztus 22-én a kolozsvári Szent Mihály plébániához tartozó Szentegyház utcai díszteremben tüntetett ki erdélyi közéleti személyiségeket Schmitt Pál magyar köztársasági elnök. A kitüntetettek között két szatmári személy is szerepelt, Ft. Dr. Schupler Tibor a Szatmári Római Katolikus Püspökség gazdasági igazgatója, a szatmárnémeti Kálvária templom német közösségének plébánosa, egykori Szatmárnémeti Caritas igazgató, és Ft. Pallai Béla görög katolikus címzetes esperes, parókus.

Lekvárt főztek és „határt bontottak” Szatmárcsekén

„Ha véget ér a nyár, fő a szilvalekvár és Szatmárcseke mindenkit szeretettel vár!” – hirdette a frappáns szlogen a XIII. Szatmárcsekei Nemzetközi Szilvalekvárfőző verseny beharangozójaként, amely igazából nemzetközire sikeredett, hiszen a környező településekről és a Dunántúlról is érkező anyaországi csapatok mellett gyakorlatilag minden elcsatolt magyarlakta területről szép számmal érkeztek vendégek Kölcsey Ferenc falujába.

Összesen nem kevesebb mint 28 szépen feldíszített, népi motívumokkal ékesített sátort számoltam meg a képzeletbeli startpisztoly eldörrenésekor, vagyis ennyien neveztek be a jeles eseményre. A szilvák megmosása és kimagolása után a katlanok megteltek a finom alapanyagokkal, hogy aztán cibere, majd a maratoni kavarás után édes szilvalekvár váljék belőle. Az esemény ünnepélyes megnyitóján Sarkady Pál, Szatmárcseke polgármestere üdvözölte a résztvevőket – köztük a Kárpátaljáról érkezett badalóiakat és mezőgecseieket – , köszönetet mondott minden csapatnak, hogy jelenlétükkel emelték a verseny színvonalát. Jókívánságait fejezte ki dr. Tilky Attila, országgyűlési képviselő és dr. Vinnai Győző, a Szabolcs-Szatmár-Bereg-Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.

A kétnapos rendezvénysorozat másnapján kuriózumszámba menő eseményre került sor. Tudni kell, hogy Szatmárcsekét és Badalót légvonalban szinte csak a Tisza, no és egy országhatár választja el. Ezen a napon az országhatár is megnyílt egy rövid időre, hiszen a két település polgármestere, Sarkady Pál és Szalai Imre a Tisza közepén, egy hajón találkozott egymással, hogy aláírja a testvértelepülési megállapodásról szóló dokumentumot. Egy kis időre a vízirendőrség, a két ország vám-és határőr parancsnoksága, a helyi polgárőrség is partner volt a nem mindennapi aktus lebonyolításához, előkerült a magyar és az ukrán nemzeti színű lobogó is, hogy igazán mindenki számára emlékezetes maradjon ez az esemény.

Ajánló

A Magyar Dal Napja Kassán is

Idén Kassa is bekapcsolódik a Magyar Dal Napja rendezvénysorozatba, az első és egyetlen határon túli helyszínként, az ötletgazda, Presser Gábor áldásával. Ezen a napon, szeptember 11-én egész napos program várja az érdeklődőket a Rodostói Ház kertjében, amely ideális szabadtéri koncerthelyszín.

kultfutar

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »