Meg akarják vonni a segélyeket a palesztinoktól

Ileana Ros-Lehtinen republikánus politikus- a Külügyek Bizottságának vezetője- azzal a törvényjavaslattal állt a Kongresszus elé, hogy fagyasszák be a Palesztin Hatóságnak szánt segélyt, ha az továbbra is saját államiságát próbálja kivívni az ENSZ előtt. Azonban, a javaslat- mely már 57 támogatót számlál- itt még nem áll meg: Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának támogatása és egy anti- rasszista konferencia finanszírozása is blokkolási listára került. Utóbbit nemes egyszerűséggel egy anti- izraeli propaganda csoportnak titulált Ros-Lehtinen asszony.

Palesztin részről Ghassan Khatib szóvívő csöppet sem meglepődve úgy kommentálta a fejleményeket, mint egy újabb láncszemét az amerikai és izraeli lobbi csoportok vezette elrettentő hadjáratnak. Cél, hogy a palesztinokat „letérítsék” a saját államiságuk felé vezető útról, melynek következő állomása a szeptember 20-i ENSZ gyűlés.

A törékeny, külföldi tőkére szomjazó palesztin gazdaságot ennél jobban nem is lehetett volna sarokba szorítani. A tavalyi külföldi beruházások- az USA mintegy 470 millió dolláros hozzájárulásával egyetemben- a gazdaság kilenc százalékos emelkedését eredményezte. Az ENSZ becslése szerint a palesztinok 25 százaléka él a szegénységi küszöb alatt.

Soós Bea

Friss hírek