Koszovói kérdés: mégis lehet egyetértés?

A pénteki brüsszeli találkozón Belgrád és Pristina között megszületett a döntés a vámbélyegzőkről és a földhivatali engedélyekről, A hírt megerősítette a két fél tárgyalócsoportjának vezetője is. A megállapodás szerint a koszovói pecséten csak annyi fog állni, hogy „Koszovói Vám” (Carina Kosova), bármilyen egyéb jelölés nélkül, továbbá arról is megegyezés született, hogy mindkét fél hét-nyolc napon belül feloldja a kölcsönös árubehozatali tilalmat.

„Ez egy hosszú és fárasztó nap volt, mely bővelkedett negatív és kellemetlen pillanatokban, főleg az észak-koszovói helyzet miatt, mégis eredményesnek mondható az egyeztetés, mivel egyetértés született a vámbélyegzőkkel és a földhivatali engedélyekkel kapcsolatban” mondta Borko Stefanovic, a szerb tárgyalócsoport vezetője.

A pristinai csoport főtárgyaló, Edita Tahiri pontosította, hogy a bélyegzőn a „Koszovói Vám” felirat lesz látható, és semmilyen megkülönböztetőt jelzés nem fog tartalmazni a pecsét. Viszont a vámkezelést és a vámellenőrzést a koszovói hatóságok fogják végezni.

Tahiri kifejezte elégedetségét a sikeres tárgyalásokkal kapcsolatban, és további egyeztetéseket szeretne azzal a végcéllal, hogy Szerbia elismeri Koszovó függetlenségét.

Kocsicska Aleksandra

Friss hírek