Szemléletváltás Jemenben: távozik az elnök?

A jemeni SABA hírügynökség információi szerint Ali Abdullah Száleh elnök megegyezett az ellenzékkel arról, hogy előrehozott választásokat tartanak az országban. A hír azért meglepő, mert a több mint harminc éve az országot irányító Száleh a folyamatos demonstrációk és az ellene elkövetett júniusi merénylet ellenére sem volt hajlandó lemondani posztjáról.

A közleményben, melyet az elnök Szaúd-Arábiából küldött Jemenbe, az áll, hogy az ellenzékkel egyetértésben előrehozott választásokat tartanak három hónapon belül, a választások idejéig pedig a jelenlegi alelnök, Abd Rabbu Mansour Hadi veszi át az irányítást. „Elköteleztük magunkat a korábbi kezdeményezések mellett, így az Öböl-menti Együttműködési Tanács megoldási terve és a Biztonsági Tanács közleménye és erőfeszítései mellett és azon dolgozunk, hogy mihamarabb megállapodjunk az ország új elnökének általános, szabad és közvetlen választások útján történő megválasztásáról” – áll Száleh közleményében.

Az elnök a június 3-án ellene elkövetett merénylet óra tartózkodik Szaúd-Arábiában, ahol kórházi kezelésben részesült és több műtéten is átesett. A merényletben rajta kívül több magas rangú tisztviselő is megsebesült.  Abd al-Aziz Abd al-Ghani, a jemeni parlament felsőházának elnöke augusztus 22-én belehalt sérüléseibe. Ali Muhammad Mujawar, Jemen miniszterelnöke 23-án tért vissza Szaúd-Arábiából. Ő volt az első, aki hazatért a merényletben megsérültek közül. Az elnök hazatértéről már többször felröppentek hírek, biztosat azonban eddig nem közöltek.

Lorencsics Emese

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »