Ismét vérengzésbe torkollott a nigéria vallási ellentét

A Jos városában történt erőszakos cselekményeinek áldozatainak számáról ellentmondó adatokat közölnek a világ legnagyobb hírportáljai is, de nagyjából 20-22 főre tehető a halottak száma. Emellett a fegyverekkel és machetékkel felfegyverzett támadók még 82 ember sebesítettek meg.

Az összecsapások nem most kezdődtek. Csak a héten már hétfőn is történt egy legalább négy halálos áldozattal járó eset: ekkor keresztények támadtak rá az imádkozó muszlimokra. A szemtanúk szerint a zavargásokban ötven autót és száz motorkerékpárt is felgyújtottak. A kormány ugyan megerősítette a katonai és rendőri jelenlétet, de nem tudták megakadályozni a csütörtöki gyilkosságokat.

Tavaly karácsony éjjelén volt hasonló támadás a városban: akkor több bombamerényletet hajtottak végre templomokban, amikben összesen 200-an haltak meg. De az ellentétek egészen 2008-as választásokig nyúlnak vissza: az akkor győztes Népi Demokratikus Pártot (PDP) az egyik muszlim párt, az Össznigériai Néppárt (ANPP) csalással vádolta meg, aminek következtében zavargások törtek ki.

Nigériában a muszlimok minimális többségben vannak: a 155 millió lakosú országban 78 millió vallotta magát muzulmánnak 2009-ben. Az iszlám hívei elsősorban az ország északi részén élnek, a keresztények meg inkább délen, Jos pedig a két országrész közötti választóvonalon fekszik.

A vallási ellentétek mögött politikai szál is húzódik: Nigériát a keresztények által támogatott Népi Demokratikus Párt (PDP) vezeti, a muszlim pártok pedig ellenzékbe szorultak. Egyébként Plateau állam vezetése is keresztény, és a helyi problémák oda nyúlnak vissza, hogy a helyi keresztény politikusok igyekeztek elérni, hogy a muszlimokat ne ismerjék el egyenrangú állampolgárnak.

Weszprémy Gábor

Friss hírek