Vízummentességgel csalogatnak minket

Egy új kezdeményezés értelmében a jelenleginél tovább tartózkodhatnának vízum nélkül az átutazó turisták Sanghajban és a környező kínai városokban.

Két nap nem elég egy több mint 20 milliós város megismerésére, nevezetességeinek végiglátogatására, a helyi szokások, jellegzetességek felfedezésére – érvelnek a vízum nélkül Sanghajba látogató turisták tartózkodási idejének meghosszabbítását kérvényező hivatalnokok. A jelenlegi szabályozás szerint az érvényes vízummal nem rendelkező külföldiek 48 órát tölthetnek a metropoliszban, ezt követően viszont kötelesek elhagyni az országot. (A legtöbb kínai városban 24 óra a „türelmi idő”.)

A városi turisztikai hivatal a héten a központi vezetésnél kérvényezte a kétnapos tartózkodás meghosszabbítását, amelyet a Sanghaj közelében fekvő turisztikai célpontnak számító kisebb városokra is kiterjesztenék. Ezek ugyanis – köszönhetően a vidéki infrastruktúra fejlesztésének – alig két-három órán belül elérhetőek.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen városokat érint a kezdeményezés, és azt sem hozták nyilvánosságra, hogy pontosan mely külföldi országok lakosaira vonatkozna az enyhítés.

A hivatalos statisztikák szerint évente mintegy hatmillió külföldi turista látogat el Sanghajba. Tavaly sikerült megduplázni ezt a számot, mivel a 2010-es világkiállítást megtekintő 73 millió fő mintegy 10 százaléka szintén határon túlról érkezett. A városvezetés célja, hogy a Kína gazdasági-pénzügyi központjának tekintett várost nemzetközi szinten is elismert turisztikai központtá fejlessze. Ezt elérendő a jövőbeli tervek közt vámmentes vásárlóövezetek kiépítése és a kifejezetten turisták számára biztosított áfa-visszatérítés is szerepel.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »