Most épp Moszkva szólt be a kormánynak

Az orosz egyes tévécsatorna egyik hírműsorában élesen kritizálták Viktor Janukovics ukrán államfő politikáját. A műsorban szemrehányásokat tettek az ukrán államfő azon kijelentésére, melyet a függetlenség napjának előestéjén tett azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet mihamarabb létrehozni a szabadkereskedelmi övezetet az Európai Unióval.

„Szakértők úgy vélik, hogy Viktor Janukovics egyidejűleg rontja a Moszkvával való kapcsolatokat, az Európai Unióval pedig nem fog közös nevezőre jutni” – hangzott el a műsorban.

A műsorban ezenkívül feltételezték, hogy a Kijev és Moszkva közötti növekvő konfliktusban az ukrán oligarchák a hibásak. „Az orosz beruházás növekedése előnyös az ukrán gazdaság számára, de előnytelen az ukrán oligarcháknak. A Régiók Pártja és a nemzeti nagytőke szorosan összefügg. Ennek eredményeként gyakorlatilag minden Oroszországgal való gazdasági projekt leállt” – mondta az újságíró.

A Vámunóhoz való csatlakozásra Ukrajna a 3+1 formula ajánlatával állt elő. Azaz Oroszország, Fehéroroszország, Kazahsztán + Ukrajna. Ez a formula teljesen értelmetlen, ha Ukrajna szabadkereskedelmi övezetre lép az EU-val. Ugyanis nem lehet egyszerre két vámszövetség tagjává válni.

Az ukrán kormány gázszállító konzorciumot sem akar létrehozni, ami lehetővé tette volna az olcsóbb gázárakat Kijev számára. Ehelyett inkább alternatív energiaforrást keres. Mikola Azarov ukrán miniszterelnök a napokban kijelentette, hogy az elkövetkezendő 5 év folyamán  harmadára kívánja csökkenteni az importálandó orosz földgáz mennyiségét, és szén használatára akar áttérni. De a jelenleg hatályos ukrán-orosz megállapodás szerint Ukrajnának bírságot kell fizetnie, amennyiben a szerződésben lefoglalt mennyiségnél kevesebb földgázt vásárol.

A gazdasági problémákhoz katonai-politikai problémák is társulnak. Annak ellenére, hogy Ukrajna semleges státuszban van, továbbra is a NATO felé közelít. A NATO-val való együttműködési programban erre az évre mintegy 65 projekt szerepel.

A műsor az ukrán államfő nyílt kritizálásával fejeződött be. „Érdemes megjegyezni, hogy Viktor Janukovics oroszbarát szlogenekkel és orosz nyelvet támogató jelmondatokkal került hatalomra. Az ország délen és keleten élő lakossága ezekre az eszmékre szavazott. De az orosz nyelv nem vált államnyelvvé, a két ország közötti kapcsolat pedig szemünk láttára romlik – jegyezték meg a műsorban.

Kitekintő / Karpatinfo.net

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »