Filantrópia vagy emberrablás?

Szíria nem nyugodhat, ezúttal a hamai főügyész, Adnan Bakkour kedden megjelent videója borzolja a kedélyeket a világhálón, melyben lemond posztjáról, döntését pedig a hazájában történt, emberi jogokat súlyosan sértő cselekmények felsorolásával indokolja. A főügyész szerint az ország vezetését terheli a felelősség többszáz ember megkínzásáért és meggyilkolásáért.

A helyzetet azonban tovább bonyolítja a SANA, a szír hírügynökség reakciója, mely szerint a magas rangú tisztviselő még hétfőn, a videó napvilágra kerülése előtt eltűnt, miután őt és kíséretét Karnaz faluja mellett hét fegyveres férfi foglyul ejtette és elrabolta. A hírügynökség továbbá idéz egy vezető szír hivatalnokot, aki tagadta a vádakat és a videót az „Al-Jazeera újabb mocskos játékának” nevezte, melynek célja az ország közvéleményének befolyásolása és félrevezetése. 

Ám Bakkour (vagy az őt elrabló terrorista csoport) sem maradhatott tétlen, a SANA bejelentését követően újabb felvétel került fel az internetre, főszerepben ismételten a főügyésszel. A videóban kifejtette, hogy valótlanságot állít a hírügynökség, jó egészségnek örvend és a felkelők védelmét élvezi, továbbá a közeljövőben szándékában áll elhagyni Szíriát. 

Az ilyen jellegű videók nem számítanak újdonságnak Szíriában, több katonai ruhás férfi jelezte így kilépését a hadseregből. A szír vezetés számára ez az eset azonban különös fontossággal bír, ezidáig egy magas pozíciót betöltő személy sem fordult nyíltan szembe a rezsimmel.

Horváth Hajnalka

Friss hírek