Északnak való kémkedéssel vádolnak öt dél-koreait

Öt dél-koreai férfi ellen emeltek vádat kémkedés gyanújával, akik feltételezhetően évek óta szivárogtattak ki katonai és politikai titkokat a szomszédos északi rezsimnek – számolt be csütörtökön a dél-koreai ügyészség, amely másik öt ember ellen is eljárást indítottak a legújabb kémügy kapcsán. A fogva tartottak között van a kémszervezet feltételezett vezetője, egy 48 éves, Kim néven ismert férfi, valamint egy korábbi parlamenti segéd is, akit volt munkaadója, a liberális párti törvényhozó Lim Cshedzsong segítségével azonosítottak.

Két másik személyről úgy tudni, hogy Szöulból és az ahhoz közeli Incshon környékéről történő adatszolgáltatásért feleltek. Utóbbi ad otthont Dél-Korea elsőszámú repülőterének mely az egyik legnagyobb és legforgalmasabb reptér a világon. Tisztviselők úgy hiszik, jelentős észak-koreai tevékenység összpontosul itt, mivel a határ menti régió hídként szolgálhat az országba való beszivárgáshoz. A többi vádlott hátterét még vizsgálják a hatóságok, ahogy azt is próbálják kideríteni, hogy hogyan szerezték meg és adták át az északi hírszerzésnek a főbb katonai létesítmények műholdfelvételeit, az amerikai hadsereg számára kidolgozott kézikönyveket, illetve egyéb személyes információkat a kormány és az ellenzék politikusairól – tájékoztat a nyomozásról a BBC. Mind az ötüket a dél-koreai nemzetbiztonsági törvény megszegésével vádolják, – mivel kémtevékenységet végeztek és kommunikáltak az ellenséggel – mely értelmében, ha bizonyítást nyernek a vádak nem kizárt, hogy az ilyen esetekben maximálisan kiszabható halálbüntetéssel kell szembe nézniük – informál a szöuli ügyészség.

Bár augusztus elején az új dél-koreai legfőbb ügyész azt mondta székfoglaló beszédében, hogy hadat fog viselni az „Észak-Korea melletti erőkkel és a korrupcióval szemben”, illetve ígéretet tett arra, hogy megerősíti az ügyészség közbiztonsági szervezeteit annak érdekében a “nemzetellenes kémhálózatok” körüli vizsgálódás élőremozdítása érdekében, a rajtaütést követően többen megkérdőjelezik a dél-koreai kémelhárítás hatékonyságát. Egy déli lap, a Korea Herald szerint nem az okoz meglepetést, hogy Észak-Koreának kémkedtek a gyanúsítottak, hanem az, hogy hogyan maradhatott egy ilyen kiterjedt hálózat hosszú évekig észrevétlen. A most leleplezett – az észak-koreai Vangdzseszan hegy után elnevezett – csoportról ugyanis úgy vélik, hogy már közel 20 éve folytatja államellenes tevékenységét, amikor is a szervezet – akkor még egyetemista – vezetője 1993 augusztusában személyesen is találkozott Észak-Korea alapítójával, Kim Ir-Szennel, miután a kommunista ország 255-ös egységeként ismert hírszerző ügynöksége néhány évvel korábban beszervezte – írja a dél-koreai Yonhap hírügynökség.

A találkozón utasítást kapott, hogy hozzon létre egy dél-koreaiakból álló egységet, mely segítheti az északi felet Dél „forradalmasításában”. Kim ezt követően visszatért Dél-Koreába, ahol sikeresen alkalmazta észak-koreai kémekké vált egykori iskolatársait a csoportban, melynek feladata az információszerzés mellett a politikai szervezetekbe való beszivárgás és a kommunista eszmék terjesztése volt. Összesen 34 alkalommal kaptak megbízást. Ez idő alatt Kim egy informatikai cég üzletembereként dolgozott, kerülve a feltűnést – derítette ki az iroda a gyanúsítottak irodáiban és otthonaiban talált anyagokból. A hatóságok továbbá azt feltételezik, hogy az északi hírszerzőegységek azzal bízták meg déli kémeik, hogy „vészhelyzet esetén” vegyék át az irányítást egy közigazgatási épületben, a katonai táborokban és egy incshoni adóállomás fölött – értesít a Yonhap a sokak által csak a jéghegy csúcsának tartott szervezet tevékenységeiről.

Tusor Anita

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »

DAX elemzés: javul az index technikai képe

A DAX (DE30) ma folytatja a pénteken megkezdett felépülését, az index ma átugrotta az 50 órás és a 200 órás mozgóátlagokat, illetve tesztelni tudta a legutóbbi korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét 13.970 pontnál. Az S&P az eddigi negatívról pozitívra javította a Deutsche Bank adósminősítésének kilátását.

Read More »