Rekordértékű profitot értek el a kínai bankok

Az idei év első féléves adatai alapján Kína öt legnagyobb bankjának összesített profitja meghaladja a 14 legfontosabb európai és amerikai vetélytársét, adta hírül a Bloomberg. Az ország vezető pénzintézete, az Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) az előző év azonos időszakához képest 29 százalékos növekedessél 17 ezer milliárd dolláros nettó bevételre tett szert, az öt bank összeredménye pedig 57 ezer milliárd dollárra rúg, mely 37 százalékos növekedésnek felel meg. A hírre részvényeik értéke is emelkedett, míg tengerentúli riválisaik e tekintetben veszteséget könyveltek el

A rekordértékű eredmények, melyek az előzetes becsléseket is felülmúlták, egyrészt a kínai gazdaság idei kilenc százalékos növekedésének, másrészt a hitelekből és egyéb illetékdíjakból származó bevételek emelkedésének köszönhetőek. A befektetők bizalmát azonban megingathatják azok a nagy összegű, ám kétséges fedezetű hitelek, melyeket a bankok a helyi önkormányzatoknak nyújtottak.

A kínai pénzintézetek növekvő hitelezéseit megfékezik az infláció kordában tartása érdekében hozott intézkedések: a központi bank az év első felében kétszer emelte meg irányadó kamatát, utoljára júliusban, ekkor az alapkamatot három éves rekordértékre, 6,5 százalékra módosították. A bankok kötelező tartalékrátáját ugyanebben az időszakban már hat alkalommal növelték a likviditás visszafogása érdekében, jelenleg a legnagyobb pénzintézetek esetében 21,5 százalék az értéke – írja az AFP.

A rossz hitelek mennyisége összességében ugyan csökkenő tendenciát mutat, de a Bank of China három hónapnál kevesebb, és az ICBC három és hat hónap közötti késedelemmel rendelkező kölcsönei a 2010-es értékekhez képest több mint harmadával nőttek. Problémát okozhat még a közeljövőben Kína vezető bankjainak, ha az ország kisebb, kevésbé tőkeerős pénzintézetei bajba kerülnek – ez esetben ugyanis a „nagyoknak” kell megmenteni őket. „Tisztában vagyunk az előttünk álló kihívásokkal, de látnunk kell az új lehetőségeinket is” – idézte az ICBC álláspontját az AFP hírügynökség.

Koczkás Sára

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »