Népszámlálás: az adatszolgáltatás polgári kötelesség

A népszámlálás adatgyűjtés, mely az ország népességének megállapítására szolgál. A kapott adatok csak statisztikai célokra használhatók, illetéktelenek nem juthatnak hozzá, nyilvánosságra nem hozhatók. A polgároknak viszont joga és kötelessége az adatszolgáltatás. Aki ennek nem tesz eleget és elutasítja a népszámláló biztost 20-tól 50 ezer dinárig terjedő pénzbírságra számíthat, nyilatkozta Snežana Lakčević, a Köztársasági Statisztikai Hivatal népszámlálási osztályvezetője.

„A tömegtájékoztatási eszközök által fogjuk jelezni, hogy október elsején reggel nyolc órától 15-éig várhatják a népszámláló biztost. Nem az a cél, hogy a polgárokra nyomást gyakoroljunk, mert feltételezzük, hogy mindenki eleget tesz ennek a kötelességének. Az eljárás a következő: ha a népszámláló biztos többszöri megkeresésére sem nyitnak ajtót, akkor egy cédulát hagy a postaládában, amin felszólítja a polgárt, hogy a jelzett időben legyen otthon, vagy ő adjon meg egy időpontot, ami neki megfelel.

Amennyiben így sem sikerül egyeztetni és felvenni a kapcsolatot a polgárral, a biztos ezt jelzi az instruktorának, ő erről értesíti a körzeti bizottságot, amely szintén megpróbál kapcsolatba lépni az illetővel. Ha mindezek után sem érhető el, szabálysértési feljelentést tesznek ellene és 20-tól 50 ezer dináros pénzbírsággal sújthatják az összeírás elutasítása miatt” – mondja Snežana Lakčević. 

A biztosok kötelesek igazolni magukat. Jól látható helyen, személyi számmal, névvel, pecséttel, aláírással ellátott fényképes kitűzőjük lesz, táskájukon a Köztársasági Statisztikai Hivatal és az Európai Unió lógójával. A polgár kérésére föl kell mutatnia a statisztikai hivatal meghatalmazását, magyarázza a statisztikai hivatal népszámlálási osztályvezetője:

– A kérdőíven vannak olyan témakörök, melyekre a polgárnak joga van nem válaszolni, ilyen a nemzetiségi hovatartozás és az esetleges fogyatékosság foka és mértéke. A kisebbségek részére nincsenek külön kérdőívek, hanem minden népszámláló biztosnál van egy füzet, amely tartalmaz minden kérdést a kisebbségek nyelvén is. Ezt kérhetik a polgárok, ha nem értik a szerbül megfogalmazott kérdőívet. Ugyanis számítógépes az adatfeldolgozás és csak a szerb nyelvet ismeri fel a program. Ezért fontos a szép kézírás is. 

A népszámláló biztosok kiválasztása folyamatban van. A statisztikai hivatalba beérkezett jelentkezők száma 120 ezer körül van. Ez háromszorosa a szükséges 41 ezres létszámnak, azzal, hogy ebből már kiszűrték azokat, akiket olvashatatlan kézírásuk miatt kizártak. A népszámláló biztosok előzetes névsorát augusztus 25-én teszik közzé. A végleges listát 30-án hozzák nyilvánosságra.

Vajdaság.ma

Friss hírek