Közös tanácsülés az egységes Székelyföldért

Az MPP kitart kezdeményezése mellett, és Kulcsár-Terza József, a párt háromszéki elnöke az RMDSZ egy hónapos hallgatása dacára sem tartja lehetetlennek, hogy még augusztusban megtartsák a Kovászna és Hargita megyei tanács együttes ülését.

Ezen döntenének arról, hogy október előtt – amíg az egyetemisták itthon vannak – megszervezzék azt a népszavazást, amely során, válaszként Traian Băsescu államfő régiósítási kezdeményezésére Székelyföld lakói kinyilvánítják, ragaszkodnak a régió egységes közigazgatási egységgé válásához.

Kulcsár-Terza József augusztus elsején tárgyalt Tamás Sándor megyei tanácselnökkel, és úgy tűnt, mindkét politikai alakulat tisztában van: nem szabad elpolitizálni ezt a fontos kérdést. Tamás Sándor azt ígérte, megkeresi Hargita megyei kollégáját, Borboly Csabát, és egyeztetnek az együttes ülés megszervezéséről, Kulcsárnak a szomszéd megye polgári frakciójával kellett konzultálnia.

Tegnap elmondta: megtette ezt, és az MPP Hargita megyei frakciója be is terjesztette javaslatát. Borboly azonban elutasítóan nyilatkozott, jogi érvekre hivatkozva úgy értékelte, nem szakszerű az együttes tanácsülés összehívása, hiszen azt nem kezdeményezte a képviselők egyharmada, a polgáriak ennél kevesebben vannak (egy tanácstagjuk man­dátumának igazolását hónapok óta halogatja az elnök). Fazakas Tibor, az MPP országos alelnö­ke szerint Borboly elutasítása az RMDSZ vezetőségének álláspontját tükrözi, és az az arrogancia, ahogy kijelenti, a szövetség majd civil szervezetekkel konzultál a kérdésről, arról árulkodik, hogyan képzelik az összefogást, a nemzetpolitikai stratégiát. 

Tamás Sándor a mai tanácsülés előtt konzultációra hívta a háromszéki MPP-frakciót. Kul­csá­rék bíznak benne, ebben a kérdésben is döntés születik, továbbra is úgy látják, „Tamás Sándor, valószínű, hajlandó lenne az ülést összehívni. Ha ezt elszalasztják, politikai bűn, a felelősség pedig őket terheli” – hangsúlyozta Fazakas Tibor.

Háromszék.ro

Friss hírek