ENSZ delegáció érkezett Szíriába

Egy, az ENSZ által hat különböző civil szervezet képviselőiből összeállított csoport előreláthatóan a hét második feléig marad Szíriában, ahol elsődleges feladata az utóbbi időszak szaporodó összecsapásai nyomán kialakult humanitárius helyzet és az esetleges szükségletek pontos felmérése. A szír hatóságok közlése szerint „az ENSZ képviselői minden lehetséges helyszínt szabadon meglátogathatnak, mindenkivel beszélhetnek, akinek véleményének megismerése szükséges feladatuk ellátásához”. A nyugati sajtó azonban meglehetősen szkeptikusan áll ehhez, tekintve az utóbbi néhány hét tüntetésekre adott rendkívül erőszakos állami válaszlépéseit.

A delegáció szíriai látogatásának hivatalos menetrendjét ugyan nem hozták nyilvánosságra, de sajtójelentések szerint a tervezett állomások között van Latakia, Homsz, Deraa és Háma városa is, vagyis a tüntetések valamennyi legjelentősebb gócpontja. Az ENSZ szóvivője szerint: „A legfontosabb feladat a humanitárius helyzet, az alapvető szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférés és azon szükségletek felmérése, amelyek kielégítése az első gyors nemzetközi válasz feladata lehet.”

Az egyre fokozódó nemzetközi nyomás hatására Bashar Al-Asszad elnök nyilvános televíziós beszédre készül, melyben „szeretné tisztázni a sajtó által homályosan nyilvánosságra hozott tények és események pontos jellegét, valamint beszélni kíván az egész országot átalakítani célzó, nagyszabású reformterveiről is” — fogalmaz az állami Sana hírügynökség hivatalos közleménye.

Lesták Tamás

Friss hírek