Új nigériai nagykövet Budapesten

Múlt pénteken adta át megbízólevelet Schmitt Pál köztársasági elnöknek Nigéria új nagykövete, Őexcellenciája Charles A. Ononye. A Nigéria Szövetségi Köztársaság nemrégiben újraválasztott elnöke, Goodluck Jonathan két év után nevezett ki új misszióvezetőt az ügyvivő helyére, annak ellenére, hogy Magyarország tavaly bezárta abujai nagykövetségét.

A nagykövet úr és felesége zártkörű állófogadást adott a megbízólevél átadása alkalmából, ahol megjelent a nigériai közösség több ismert személyisége mellett az afrikai országok nagyköveteinek deanje is, Őexc. Joăo Miguel Vahekeni, az angolai köztársaság hamarosan távozó nagykövete is.

Az Afrikai-Magyar Egyesület, az Afrika Holding és a Magyar Köztársaságba Akkreditált Konzuli Testület nevében Morenth Péter köszöntette a nagykövet urat, aki meghívta őt Balogh Sándorral együtt, hogy a jövőbeni együttműködési és üzleti lehetőségekről mihamarabb a nagykövetségi irodájában folytassák a megbeszéléseiket.

Ononye nagykövet úr a kisszámú résztvevőknek tartott köszöntőbeszédében kiemelte, hogy személyében ő azért dolgozik a következő 4 évben, hogy képviselje a magyarországi nigériai közösség érdekeit, de egyben a magyar üzletemberek és vállalkozók részére is minden támogatást meg kíván adni a jövőben.

A Magyar Köztársaság abujai nagykövetségének bezárása lehetetlen feladat elé állította a Magyarországon tanuló majd 400 nigériai fizetős egyetemistát és családját, és minden további nigériai és nyugat-afrikai érdeklődőt és ideutazni kívánót. Hiszen így a nigériai egyetemistáknak is Nairobiba, mintegy 5000 kilométert kell utazniuk, hogy tanulóvízumukat évről évre megújítsák. Ezek az egyetemisták évente mintegy 10 millió dollárt költenek el Magyarországon tandíjukkal, lakbérükkel, fogyasztásukkal együtt.

Ez a kérdés markánsan fel is merült Olusegun Obasanjo volt nigériai államfő Schmitt Pálnál tett májusi látogatásakor, mikor az exelnök az Afrikai-Magyar Egyesület meghívására a 6. Budapest Africa Summit díszvendégeként Budapesten járt. Remélhetőleg, Ononye nagykövet úr kinevezésével sikerül mihamarabb érdemi megoldást találni e kérdésre is, és mindez nem fogja a két ország közötti együttműködési formákat megakasztatni.

Balogh Sándor – Morenth Péter

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »