A diktatúra-turizmusé a jövő?

Eddig kiaknázatlan lehetőségeket lát Románia kommunista időszakában Elena Udrea turisztikai miniszter. A tárcavezető turisztikai útvonalat alakítana ki a Ceauşescu házaspárhoz kötődő helyszínekből, amelyek iránt szerinte mind a belföldi, mind a külföldi turisták nagyfokú érdeklődést tanúsítanak.

Szerinte az emberekben „valamelyest elmúlt a méreg” a diktatúra iránt, miközben a külföldiek érdeklődéssel kereshetik fel a diktátorhoz kapcsolódó emlékeket, csak a történetet jól el kell adni. „Itt lépünk a színre mi, a mi szerepünk, hogy létrehozzuk a történetet. A későbbiekben már a körút népszerűsége az utazási irodákon múlik” – magyarázta. A tárcavezető szerint „még mindig kommunizmusban élnek” ugyan, de lehet számítani kínai érdeklődőkre is, akik máshol is felkeresik a hasonló vörös körutakat.

A „Vörös útvonal” Nicolae Ceauşescu szülőfaluját, Scorniceşti-et, a diktátor házaspár számos lakását, a Román Kommunista Párt Központi Bizottsága épületének erkélyét, sőt még a kivégzésük târgoviştei helyszínét is magába foglalná. A miniszter szerint a projekt kivitelezéséhez elengedhetetlen a magántőke bevonása.

Új Magyar Szó

Friss hírek