Folytatódhat az Észak-Koreában elesett amerikaiak felkutatása

Észak-Korea pénteken bejelentette, hogy hajlandó folytatni a koreai háborúban elesett amerikai katonák maradványainak hazaszállításáról szóló tárgyalásokat, melyek még 2005-ben szakadtak meg, mivel Washington nehezményezte Phenjan nukleáris programját – számolt be a BBC. A tárgyalások előkészítése már megkezdődött, alig néhány nappal azután, hogy az Egyesült Államok 900 ezer dollárnyi segélyt ajánlott fel az árvizek által sújtott Észak-Koreának.

Washington augusztus első felében kérte Koreát a tárgyalások folytatására, miután az amerikai követ New York-ban kedvező kimenetelű tárgyalásokat folytatott az ázsiai ország nukleáris főtárgyalójával, illetve Phenjan utalt rá, hogy nem zárkózik el a megbeszélések újrakezdésétől – írja a Reuters. A New York-i találkozó után az észak-koreai fél úgy nyilatkozott, hogy hajlandó az úgynevezett hatoldalú tárgyalások felújítására is, melyek az ország nukleáris leszereléséről szóltak a két évvel ezelőtti megszakadásukig, melynek oka egy észak-koreai atomkísérlet volt.

Az 1950–1953-as koreai háború óta már több mint fél évszázad telt el, de még mindig közel 8000 amerikait tartanak számon eltűntként, akik a térségben teljesítettek szolgálatot. Az 1996 és 2005 között zajló kutatások során a két ország szakemberei több mint kétszáz helyen találtak maradványokat, a felderítések megszakítása óta csalódott hozzátartozók most új reményt kaphatnak. „A tárgyalások előkészítése már folyamatban van” – nyilatkozta a helyi médiának az észak-koreai Külügyminisztérium szóvivője.

Észak-Korea kapcsolatai az Egyesült Államokon kívül Dél-Koreával is némi javulást mutatnak az utóbbi időben: több éves szünet után idén nyáron ismét tárgyalóasztalhoz ültek a két Korea küldöttségei. Phenjannak a déli szomszédjával fenntartott javuló kapcsolatai Washington bizalmának visszaszerzéséhez is hozzájárulhatnak, bár Dél-Korea szerint a jelenlegi diplomáciai tevékenység még nem fog jelentős áttörésekhez vezetni.

Koczkás Sára

Friss hírek