Nem akarnak autópályát a bolíviai indiánok

Több száz amazonas vidéki őslakos indult útnak Bolíviában, hogy Trinidadból az ország fővárosáig, La Pazig vezető, 500 kilométeres menettel tiltakozzon egy nemzeti parkot átszelő országút megépítése ellen – számolt be a közel egy hónaposra tervezett demonstráció részleteiről a BBC.

Az indiánok attól félnek, hogy az Isboro-Sécure Nemzeti Park területén épülő út mentén megindul majd az illegális fakitermelés, illetve megjelennek azok a földművesek, akik az őserdő kiirtásával akarnak majd a kokain alapanyagául szolgáló koka cserjék termesztésére alkalmas földterületekhez jutni.

Úgy vélik, a kormány megszegte alkotmányos kötelességét, amikor nem egyeztetett a nemzeti park területén élő számos indián közösséggel, melyek közül néhány a külvilágtól elzárva éli hétköznapjait az esőerdőkben. Környezetvédő csoportok szerint a projekt ellentmond annak a képnek, amit Evo Morales elnök a külvilágnak kíván sugallni, amikor az anyaföld (Pachamama) védelmezőjeként igyekszik magát feltüntetni.

A kormány ezzel ellentétben kitart véleménye mellett, miszerint az országút építése az ország integrációja szempontjából alapvető fontosságú vállalkozás, és garanciák biztosítják a környezeti értékek megőrzését. Morales elnök – aki korábban az őslakos közösségek, és különféle szociális mozgalmak támogatásával lett az ország első indián származású elnöke – leszögezte, felkészült, hogy találkozzon az őslakosok vezetőivel, de nem fogja leállítani az építkezéseket.

Az utat egy brazil vállalat építi brazil forrásokból. Ha elkészül, javítja majd az összeköttetést Brazília, valamint Peru és Chile csendes-óceáni kikötői között.

Scheinring Endre

Friss hírek