Csak az amerikaiak 11 százaléka elégedett

Az amerikaiaknak csak a 11 százaléka elégedett azzal, ahogyan a dolgok állnak az országukban – közölte csütörtökön a Gallup közvélemény-kutató intézet.

Az adat mindössze 4 százalékponttal magasabb az eddigi abszolút mélypontnál, amelyet 2008 októberében mértek. A elégedettség szintje öt százalékponttal alacsonyabb a júniusban mért 16-nál és 9-cel a júliusban mért 20-nál.

A kiábrándultság erősödéséhez minden jel szerint hozzájárult az adósságplafon emeléséről folytatott tárgyalások irracionális menete, a gazdaság állapota miatti aggodalom, a tőzsde ingadozása, valamit az Afganisztánban a helikopterével együtt megsemmisült 30 katona elvesztése miatt érzett frusztráció.

A Gallup 1979 óta méri az amerikaiaknak az ország állapotával való elégedettségét. A megelégedési mutató, amelynek átlagos szintje 40 százalék körül mozog, 1999 februárjában érte el a csúcspontot 71 százalékkal, a mélypontot pedig 7 százalékkal 2008. október 10. és 12. között.

Az országos megelégedettség szintje 2004 januárjában 50, 2005 augusztusában 40, 2009 szeptemberében pedig 30 százalék alá esett.

A demokraták a maguk 19 százalékával derűsebben tekintenek a világra, mint a 9-es szintre visszaesett republikánusok és a 8 százalékon álló függetlenek.

Az amerikaiak 76 százaléka szerint az ország legfontosabb problémája gazdasági jellegű, 31 százalék szerint az ökonómia egészével baj van, míg 29 százalék ebben a kategóriában a munkanélküliséget, 17 százalék pedig a deficitet és az államadósságot nevezte meg. A nem gazdasági jellegű aggályok között a vezető helyen a kormányzattal és a politikai vezetéssel szembeni elégedetlenség áll, amit a megkérdezettek 14 százaléka tartott fontosnak első helyen megnevezni.

A Gallup szerint az elégedettség alacsony foka veszélyezteti a hivatalban lévő elnök újraválasztási esélyeit, ezért Barack Obama szempontjából kulcsfontosságú, hogy a választásig hátralévő 15 hónapban sikerül-e haladást elérni a gazdaságban.

MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »