Átmeneti miniszterrel pótolják a magyar politikust

Negyvenöt napos mandátummal ügyvivő minisztert nevezhet ki pénteken Emil Boc kormányfő az egészségügyi tárca élére, amennyiben a Cseke Attila lemondásával megüresedett miniszteri tisztségre az RMDSZ addig nem nevezi meg jelöltjét – nyilatkozta tegnap Ioan Oltean, a Demokrata Liberális Párt főtitkára.

A politikus szerint így időt nyernének a koalíciós alakulatok arra, hogy a lemondás hátterében meghúzódó nézeteltérésekre megoldást találjanak. Mint ismeretes, Cseke Attila azt kifogásolta, hogy az egészségügybe áramló pénzek legnagyobb hányada fölött rendelkező Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNSAS) nem tartozik a minisztérium fennhatósága alá, ennek ellenére az egészségügyi rendszer hiányosságait a tárcavezetőn kérik számon.

Oltean abban bízik, hogy az RMDSZ nem szabja a jövendő miniszter megnevezésének kizárólagos feltételéül, hogy a tárca és a biztosító közötti konfliktusra megoldást találjanak.

A PDL-s politikus álláspontja némileg eltér attól, amit az RMDSZ alakított ki a kérdésben. Korábban lapunknak Seres Dénes, a Szövetségi Elnökség tagja is elmondta, elképzelhető, hogy augusztus 19-től ideiglenesen Borbély László környezetvédelmi vagy Kelemen Hunor művelődési miniszter veszi át az egészségügyi tárca irányítását. Ugyanakkor a Szilágy megyei politikus szerint jelenleg arról zajlanak a tárgyalások, hogy miként lehetne megszüntetni a Cseke Attila lemondásához vezető okokat.

„Nem értünk el semmit, ha az RMDSZ új miniszterének ugyanolyan körülmények között kell folytatnia munkáját, mint az elődjének” – magyarázta Seres. A politikus elmondta, a miniszterelnöknek elsősorban az egészségügy méltányos finanszírozására, illetve az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNSAS) helyzetére kell megoldást találnia.

Mint ismert, a törvény lehetővé teszi, hogy a kormányfő maga vezessen ideiglenesen egy tárcavezető nélkül maradó minisztériumot, vagy a kormány valamelyik tagját bízza meg a feladattal. Így történhetett meg, hogy Ioan Botiş lemondása után – utód híján – Emil Boc nemrégiben néhány hétig munkaügyi miniszter is volt.

A koalíció vezetőinek múlt heti tárgyalásán még nem születtek megoldások az RMDSZ által felvetett problémákra. A tanácskozáson felmerült, hogy a biztosítót vonják be az Egészségügyi Minisztérium hatáskörébe, vagy pedig az RMDSZ kapja meg az intézmény irányítását, mert akkor egységesen lehetne irányítani az egészségügyet – nyilatkozta Biró Rozália, a koalíciós tanács tagja az Erdon.ro-nak. A nagyváradi alpolgármester szerint Emil Boc úgy reagált: az RMDSZ-nek ez utóbbi felvetését „megfontolás tárgyává teszi” a következő napokban.

Ritli a legesélyesebb, Vass visszalépett

Ritli László nagyváradi kórházigazgató tűnik a legesélyesebbnek az RMDSZ hatáskörébe utalt tisztség betöltésére, különösképpen azután, hogy legfontosabb ellenjelöltje, Vass Levente, a lemondott miniszter tanácsadója bejelentette: fontosabbnak tartja a marosvásárhelyi polgármesteri tisztség megpályázását az egészségügyi tárca vezetésénél.

„Felajánlották az egészségügyi miniszteri tisztséget, ezt azonban visszautasítottam, ugyanis számomra Marosvásárhely sokkal fontosabb” – jelentette be Vass. Mint ismeretes, korábban az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Magyar Polgári Párt (MPP) marosvásárhelyi szervezetei jelezték, hogy hajlandóak támogatni az RMDSZ-es Vass Leventét a jövő évi helyhatósági választáson. A szövetség városi szervezete egyelőre nem döntött arról, hogy elfogadja-e Vasst a magyar szervezetek közös jelöltjének.

Új Magyar Szó

Friss hírek