Így védik a magyart Kolozsváron

Az anyanyelv kiterjesztett használatának lehetőségéért, valamint a szolgáltatások és az ügyfelek közötti jobb kapcsolattartás céljából indul ma útjára az Igen, tessék – Da, poftiţi! című kezdeményezés Kolozsváron – derült ki a Szabók bástyájában tartott sajtótájékoztatón.

A KIFOR és a Claudiopolis Egyesület közös civil projektje keretében számos céget kerestek fel Kolozsváron azzal, hogy azokon a helyeken, ahol az elárusítók, kiszolgálók, munkatársak magyarul is beszélnek, viseljék a program kitűzőjét, illetve ragasszák ki a lehúzóst, jelezvén: itt magyarul is bátran meg lehet szólalni.

Horváth kiemelte, hogy az indítványozás nem valamiféle kizárólagosságra törekszik, csupán bátorítani akarja mind a szolgáltatást nyújtókat, mind az ügyfeleket arra, hogy ha lehetőség van rá, használják a magyar nyelvet is a kommunikációban. Erre már néhol van példa Kolozsváron, de ezek a cégek zászlókkal jelölik, hogy alkalmazottjuk milyen nyelven beszél; az egyszerű, kétnyelvű szöveget tartalmazó logó ezzel szemben arra jó, hogy mindennemű politikai konnotációt elkerüljenek – mondta még el a szociológus.

Vincze Róbert, a projekt koordinátora ismertette az elkészült honlapot, vagyis a projekt jelenlegi állását, és a jövőbeni fejlesztésekről beszélt. A honlap időhiány miatt egyelőre csak magyarul elérhető, de hamarosan elkészül a román nyelvű változata is. A térképen – amely máris kétnyelvű – megjelennek azok a cégek – kb. ötven – amelyek beszálltak a kezdeményezésbe, illetve egy külön listában, vállalkozástípusokra bontva is megjelennek a partnerek. A helyi infók fülben pedig a közlekedésre vonatkozó hasznos tudnivalókat tárolják.

Horváth Anna, a Claudiopolis Egyesület elnöke a gazdasági vonatkozásokat emelte ki elmondván, hogy a marketingkutatások bizonyítják: a fogyasztók hajlandóak akár 5%-kal is többet fizetni egy termékért, ha anyanyelvükön is fel van tüntetve a termékleírás, illetve inkább kialakul a márkahűség, amennyiben egy cég saját nyelvükön kommunikál velük. Emellett azt is elmondta, hogy hiába a jogi keret és minden egyéb adottság, ha a társadalom nem nevelődik rá a nyelvhasználat választási lehetőségeire.

A Babes-Bolyai Tudományegyetem szintén partnere ennek a kezdeményezésnek. Az intézmény részéről Teodor Nicoară rektorhelyettes szólalt fel, aki az egyetem multikulturalitást és többnyelvűséget szorgalmazó elemeit emelte ki. A másik komoly partner a Kolozs Megyei Tanács, amelynek alelnöke, Fekete Emőke elmondta: a civil indítványozás támogatása beleillik abba az EU-s projektrendszerbe, amelyre támogatást is nyertek. Ennek értelmében a megye turisztikai promoválását fogják több nyelven elindítani, feliratokkal, ismertető anyagokkal és egy információs központ megnyitásával.

Végül pedig Talpas Botond, a KMDSZ elnöke mondta el, hogy az ő feladatuk ebben a programban az egyetemisták, diákok informálása lesz. Hamarosan többezer levelet küldenek ki, amelyben arra bátorítják a Kolozsváron tanulókat, hogy az Igen, tessék – Da, poftiţi kampányban résztvevő cégeket részesítsék előnyben, illetve minden szolgáltatás igénybe vételekor a Jó napot! – Bună ziua formulával köszönjenek az esetleges nyelvi egyezés felfedezése végett.

transindex.ro

Friss hírek