Se több, se kevesebb a kisebbségeknek

Két prioritása lesz 2012-es szlovák költségvetésnek – mondta a pénzügyminiszter. Mivel a kisebbségi támogatások nem szerepelnek a kiemelt célok között, a kisebbségi kultúrpolitikára Ivan Mikloš jövőre is annyit adna, mint idén.

4 millió euró jut jövőre a kisebbségi kultúrpolitikára – centre pontosan ennyit kapott Rudolf Chmel kormányalelnök hivatala erre a célra idén is. Az adatot a jövő évi költségvetés tervezete tartalmazza, melyet a pénzügyminisztérium tegnap bocsátott tárcaközi egyeztetésre.„Óvatosan nyilatkoznék, mert ez egy előzetes tervezet, még nem kerestek meg minket a pénzügyminisztérium illetékes osztályáról” – mondta lapunk megkeresésére Juhász László, a kisebbségekért felelős főosztály vezetője. Juhász ugyanakkor elismerte: jóval többet kértek jövőre.

A kisebbségi jellegű programokat a tervek szerint jövőre már más kulcs alapján kellett volna támogatni, ám a kisebbségi kultúrák finanszírozásáról szóló törvény – melynek ezt kellene tartalmaznia – elfogadása késik. Jövő januártól már biztosan nem lép hatálya, kérdéses, beterjesztik-e egyáltalán idén.

A költségvetés tervezete két terület, az oktatásügy és a közlekedésügy kiemelt támogatásával számol jövőre – igaz, ezek is csak pár százalékkal kapnak többet, mint ebben az évben. A tárcák többsége hozzávetőlegesen ugyanannyiból gazdálkodhat, mint idén. Az egyik legnagyobb vesztes a Nagy József (Híd) vezette környezetvédelmi minisztérium lesz, amely a tervek szerint az idei 831 millió euró helyett jövőre csak 384 milliót kap. A költségvetés bevételi oldala 15,27 milliárd, a kiadási pedig 18,44 milliárd eurót tartalmaz, a hiány így átlépi a 3 milliárd eurót – ez a GDP 3,8 százaléka

Új Szó

Friss hírek