Spanyolország korlátozhatja a román munkavállalókat

A Bizottság hozzájárulásával Spanyolország átmenetileg korlátozhatja a román munkavállalók szabad mozgását, tekintettel a válság sújtotta mediterrán ország munkaerőpiacának súlyos zavaraira.

Andor László, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős magyar biztos nyilatkozata szerint a „határozat meghozatalára a Spanyolországban előállt igen sajátos foglalkoztatási helyzet miatt került sor.” Spanyolországot igen erősen sújtotta a válság. A munkanélküliség az Unión belül itt a legmagasabb, a 20 százalékot is meghaladja, az ország pedig komoly megszorító intézkedéseket volt kénytelen bevezetni, hogy elkerülje a görög segélycsomaghoz hasonló kisegítés kényszerét.

Spanyolország munkaerőpiaca nyitva állt az újonnan csatlakozott tagállamok munkavállalói részére is, aminek következtében az utóbbi időben a román munkások jelentős számban jelentek meg Spanyolországban, számuk 2006 és 2010 között 388 ezerről több mint a duplájára, 823 ezerre nőtt. A Bizottság vizsgálatában megállapította, hogy a Spanyolországban tartózkodó román állampolgárokat erőteljesen sújtja a munkanélküliség, amelynek aránya körükben 30%. 2011 első negyedévében a Spanyolországban munkát vállaló román állampolgárok közül 191400 munkanélküli volt – azaz csak a spanyol állampolgárok körében volt ennél magasabb az állástalanok száma.

Spanyolország döntése, amely szerint már valamennyi uniós polgár számára megnyitotta munkaerőpiacát visszafordíthatatlan, így a munkavállalók szabad mozgásának bárminemű korlátozására csak védzáradék formájában, 2012. december 31-ig lehetséges. Ha Spanyolország továbbiakban is korlátozásokat tart szükségesnek, az csak a Bizottságnak benyújtott külön kérelem elfogadása esetén elképzelhető.

A Bizottság szóvivője beismerte, hogy az EU történetében példátlan lépésről van szó és világossá tette, hogy csak az intézkedés csak az újonnan érkező román munkásokat fogja érinteni, a spanyol munkaerőpiacon jelenleg már aktív román állampolgárokat azonban nem. Ez nem jelenti az új jelentkezők automatikus visszautasítását, de a kérelmezőknek egyedileg kell a spanyol hatóságoknál munkavállalási engedélyt kérniük.

A Spanyolországban tartózkodó munkanélküli románoktól az intézkedés következtében nem fogják megvonni a jóléti juttatásokat, továbbra is ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk, mint a spanyol munkanélküliekre. Romániának két hete van, hogy reagáljon a Bizottság döntésére.

Romániai sajtós források szerint Cristian Diaconescu, a román szenátus alelnöke átkozza Spanyolországot és a Bizottságot a döntés meghozataláért. Diaconescu, a Traian Basescu elnököt támogató kis párt a Románia Haladásáért Országos Szövetség tiszteletbeli elnöke. Véleménye szerint az elfogadott intézkedések egyenese az Európai Unió elfogadott alapvető értékeit sértik meg. Megvádolta a spanyol kormányt, hogy csak bűnbakot keresnek a spanyol gazdaság elégtelen teljesítményére, a Bizottság pedig elfogult volt néhány polgárral szemben. Azt is kijelentette, hogy a spanyol munkaerőpiac súlyos zavarainak semmi köze a román munkások nagy számához, sokkal inkább a munkanélküli juttatások könnyed elérhetősége és a jogosultsági időszak hossza hibáztatható.

Andor László, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi összetartozásért felelős biztos így nyilatkozott: „ Elvben meggyőződésem, hogy a magas munkanélküliség problémájára nem az európai munkavállalók szabad mozgásának korlátozása a megoldás. Sokkal inkább az új munkalehetőségek megteremtésére kell összpontosítanunk. Spanyolország kezdettől fogva igen nyitott politikát folytatott a más országokból, így az új tagállamokból érkező munkavállalókkal kapcsolatban, amit a Bizottság mindig is örömmel fogadott. A Bizottság azonban megérti, hogy a jelen körülmények között – a drámai foglalkoztatási helyzetre és az igen összetett pénzügyi környezetre való tekintettel – a spanyol hatóságok a mozgás teljes szabadságához képest visszalépést kívánnak tenni. A spanyol kérést tényszerű bizonyítékok támasztják alá, és a csatlakozási szerződés valóban lehetővé teszi ilyen esetekben az ideiglenes korlátozó intézkedések újbóli bevezetését. E módosítások végrehajtását követően Spanyolország még mindig nyitottabb lesz az új tagállamokból származó munkavállalók irányába, mint több más tagállam. Mindazonáltal remélem, hogy ez a lépés a lehető legrövidebb ideig fog fennállni, és összességében Európában a továbbiakban is a szabad mozgáshoz való pozitív hozzáállás lesz az uralkodó. Spanyolországot változatlanul munkaerőpiacának reformjára és a fiatalok foglalkoztatási lehetőségeinek javítására buzdítom, valamint azt is szükségesnek tartom, hogy jelentősebb erőfeszítésekre kerüljön sor a romániai foglalkoztatási lehetőségek javítása érdekében. Az erőteljesebb munkahelyteremtés céljából mindkét országban hatékonyabban kell felhasználni az EU strukturális alapjait. Hosszú távon a foglalkoztatási helyzet érdemi változásaihoz erre van szükség.”

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek